„Dincolo de gard” – o expoziție de sociologie vizuală la Brașov: „urmele” unei lumi care se stinge

Posted on octombrie 1, 2019

4La o foarte interesantă și realmente „instructivă” expoziție în aer liber, un alt fel de „deschidere” a noului an universitar (o „deschidere” spre memorie și meditație) ne invită mai vechiul meu prieten, sociologul Ștefan Ungurean, profesor la Facultatea de Sociologie și Comunicare a Universității „Transilvania”, la Brașov. În acord cu el, prelungesc invitația lui: dacă sunteți în Brașov sau în trecere prin Brașov  vizionați expoziția!

Expoziția Dincolo de gard, aflată la a patra ediție în aer liber,  are drept fundament proiectele de sociologie vizuală realizate de studenții anului I, de la secțiile de ,,Asistență Socială” și ,,Sociologie”, din cadrul Facultății de Sociologie și Comunicare a Universității ,,Transilvania”. Evenimentul este dedicat deschiderii anului universitar 2019-2020.

Demersul are evidente premise fenomenologice și etnometodologice. Dar ceea ce rezultă reprezintă un exercițiu de meditație despre ,,apusul unei lumi” și despre „urma” pe care viața o lasă în sufletul nostru, despre „urma” pe care noi o lăsăm în viață.

Pentru cea mai mare parte dintre studenți interacțiunea cu un om în vârstă care trăiește ,,la țară” a reprezentat o lecție, în sensul pe care-l enunța Derrida: ,,A trăi, prin definiție, nu se învață. Nu prin sine însuși, de la viață prin viață… Numai de la un altul și prin moarte. Sau, în tot cazul, de la celălalt aflat pe marginea vieții.

Expoziția aflată pe esplanada din Parcul ,,Titulescu” are vernisajul azi, marți, 1.10.2019 la orele 17,oo și va putea fi vizitată până în data de 15.10.2019.

Ștefan Ungurean

Facultatea de Sociologie și Comunicare

                                                                                   Universitatea „Transilvania” din Brașov

*******