Expus de curând deasupra Sfântului Altar din Capela Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, crucifixul are povestea lui, ce face ca locul lui să fie acolo unde a fost așezat.
„În 2 septembrie 1933, printr-un Act de donaţie, Iuliu Maniu dona Parohiei greco catolice, în centrul satului Bădăcin, o grădină, cu dorinţa ca „să se edifice pe ea biserică, casă parohială, şcoală şi o casă culturală potrivită comunei Bădăcin”. Slujba de sfințire a locului unde urma să se ridice noua biserică a fost celebrată de Fericitul episcop, martir pentru credinţă, Iuliu Hossu, ocazie cu care a fost ridicată și o „Răstignire” (troiță). Corpusul acestei troițe a rezistat vâltorilor vremii, fiind păstrat în podul unei case“, a explicat părintele Borz, care se ocupă de reabilitarea Casei Maniu.
Regăsit, crucifixul a fost reconstituit de Claudia și Ilie Komives de la Barock Still din Sângiorgiu de Mureș.
„Este o mare bucurie să avem acest crucifix în Capela din casă, deoarece el ne leagă de credința oamenilor care au trăit odinioară în casa din Dealul Țarinei, oameni care au pus la baza vieții lor virtuți precum iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, dreptatea și adevărul.”, a mai spus părintele Borz.
*
*
*
Preluare, în solidar, ca de fiecare dată în ultimii patru ani, din cotidianul
https://www.salajulpursisimplu.ro/
Le rămîn îndatorat colegilor jurnaliști de la cotidianul sălăjan care mi-au oferit șansa de a fi alături de ei și de părintele Cristian Borz, preotul parohiei greco-catolice Bădăcin, cu modestele mele mijloace, în cei patru ani ai Campaniei Naționale „Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu, Salvați Istoria Națională!”.
*
Mircea Pora
octombrie 3, 2019
Regăsirea, salvarea crucifixului legat de numele lui Iuliu Maniu şi Iuliu Hossu reprezintă o mare bucurie şi un nou pas înainte în efortul de recuperare, de reaşezare a istoriei noastre pe calea adevărului. Şcolile cu „specialiştii lor„ ar trebui să afle despre asta, cei tineri, foarte tineri să ştie că în afară de nu ştiu ce „trupe”, de nu ştiu ce solişti furtunoşi, răcnitori, mai există şi un miez al vieţii care nu piere dar care, mai ales, trebuie să fie cunoscut.
magda ursache
octombrie 5, 2019
Mi-ar plăcea să folosesc crucifixul pe coperta antologiei Duh și slova, în prag de ediția a treia. magda u.