Cîteva exerciții de memorie necesare

Posted on noiembrie 21, 2019

5



Un scriitor contra dictaturii:

PAUL GOMA – „UNDE AM GREȘIT?”

Mariana Sipoș, îngrijitoarea acestei ediții, este scriitoare, traducătoare, jurnalistă, critic și istoric literar, diplomat. Își începe activitatea de realizator tv odată cu inaugurarea primului post particular de televiziune din România (Tele7abc), în toamna anului 1994. Este realizatoarea primei emisiuni în care românii l-au putut vedea și auzi pe Paul Goma, în noiembrie 1994. Până atunci, timp de aproape cinci ani de la căderea comunismului, nimănui din televiziunea publică nu i-a trecut prin cap să facă un interviu cu Paul Goma la Paris.

După angajarea la TVR (prin concurs, cu Iosif Sava în juriu), realizează o emisiune (de 105 minute) dedicată dezbaterii primelor trei volume ale Jurnalului lui Paul Goma,publicate la Editura Nemira în 1996. Până în martie 2006 (când își începe misiunea diplomatică în America Latină)a realizat, de asemenea, două emisiuni din ciclul Dreptul la adevăr și două emisiuni din ciclul Honoris Causa,dedicate lui Paul Goma.

Este autoarea filmului documentar Strict secret: Paul Goma care include documente din arhiva Securității, convorbiri cu Paul Goma realizate la Paris în locuința scriitorului, imagini filmate la Mana, satul său natal din Basarabia, precum și în locurile din București legate de biografia lui Paul Goma (inclusiv penitenciarul Rahova și apartamentul din cartierul Drumul Taberei în care s-a desfășurat cel mai amplu protest anticomunist care avea să se numească Mișcarea Goma). Filmul a fost difuzat în noiembrie 2005 (cu numeroase reluări) pe TVR 1, TVR2 și TVR Internațional.

După întoarcerea în țară, Mariana Sipoș a participat la lansări de carte, a organizat expoziții,a susținut conferințe,toate dedicate lui Paul Goma, la București, Oradea, Cluj, Craiova, Sibiu, Tecuci, Iași, Brașov, Roman, Chișinău. Cu prilejul celei mai recente vizite la Paul Goma, în mai 2019, a obținut pentru Editura Eikon, acordul de a publica volumul Unde am greșit?

*

Întîlnire cu Stelian Tănase
Joi, 21 noiembrie, la Muzeul de Artă

*

IN MEMORIAM  GEORGE ALMOSNINO

25 de ani de la plecarea poetului George Almosnino
(Cafeneaua critică la MNLR, joi 21 noiembrie 2019)

Se împlinesc, pe 24 noiembrie, 25 de ani de la prea-grăbita plecare de pe această lume, la doar 58 de ani, a lui George Almosnino (17 iulie 1936 – 24 noiembrie 1994). Cafeneaua critică propune o evocare a acestui poet remarcabil şi remarcat, în ciuda excesivei sale discreţii. Istoria literaturii române postbelice nu-l va putea ocoli.
Participă: Nora Iuga, Tiberiu Almosnino, Constantin Abăluţă, Nicolae Prelipceanu
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

*

EUGEN IONESCU

pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” dedică acestui scriitor excepțional spectacolul-lectură

În căutarea lui Ionescu sau Nimeni nu e ceva, 

joi, 21 noiembrie, ora 17, oo, la sala Ia te uită!,

cu o distribuție pe măsură: Angel Rababoc, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Ștefan Cepoi, Marian Politic. Textul reprezintă o adaptare de Nicolae Coande după volumul Căutarea intermitentă, cu inserții din cărțile Elegii pentru ființele mici, Jurnal în fărâme, Alb și negru și pasaje din Jurnalul lui Mihail Sebastian. Intrarea publicului este liberă.

*

Vineri, 22 noiembrie, ora 12,
la sediul Filialei clujene,
masa rotundă „Revoluția. 1989-2019”.
Participă: Horia Bădescu,  Constantin Ivaneș, Stela Maria Ivaneș, Mihaela Mudure, Ovidiu Pecican, Ilie Rad, Radu Țuculescu, Cornel Udrea, Constantin Zărnescu.
Publicitate