Organizația PEN România, solidară cu Asli Erdogan, cere Turciei să înceteze hărțuirea judiciară a scriitorilor și jurnaliștilor

Posted on februarie 8, 2020

1Organizația PEN România, condusă de scriitorul Radu Vancu, cere Turciei să înceteze hărțuirea judiciară a scriitoarei Asli Erdogan, precum și a tuturor scriitorilor și jurnaliștilor care își exprimă pașnic punctele de vedere.

„President of the Republic of Turkey, Recep Tayyip Erdogan,
Minister of Justice, Abdulhamit Gul

re: Asli Erdogan

Dear Sirs,

Asli Erdogan, a much admired writer and journalist, has been accused of „making propaganda for a terrorist organization”. As a matter of fact, her articles published in Ozgur Gundem, a pro-Kurdish newspaper, were only peacefully stating rightful demands for justice.

Asli Erdogan has once famously stated that „freedom is a word that cannot shut up”. Turkey should not shut in prison those freedom-fighters who cannot shut up.

Turkey has to put an end to the judicial harassment of Asli Erdogan – as well as of all journalists and writers peacefully expressing their views.

We expect the full restoration of human rights (among which free speech is inviolable) in Turkey.

PEN Romania”

Organizația PEN România, condusă de scriitorul Radu Vancu, cere Turciei să înceteze hărțuirea judiciară a scriitoarei Asli Erdogan, precum și a tuturor scriitorilor și jurnaliștilor care își exprimă pașnic punctele de vedere.

PEN România amintește, într-un comunicat, că Asli Erdogan, scriitoarea din Turcia admirată la nivel internațional pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume într-o țară unde asta nu se poate face, a fost acuzată de „propganadă în favoarea unei organizații teroriste”. În fapt, articolele ei publicate în Ozgur Gundem, un ziar pro-kurd, cereau în mod pașnic justiție pentru kurzi.

„Asli Erdogan a spus cândva: «libertatea e un cuvânt care nu poate să tacă. Turcia nu trebuie să îi trimită în închisori pe luptătorii pentru libertate care nu pot tăcea». Turcia trebuie să înceteze hărțuirea judiciară a lui Asli Erdogan – precum și a tuturor scriitorilor și jurnaliștilor care își exprimă pașnic punctele de vedere. Așteptăm restaurarea integrală a drepturilor omului în Turcia (printre care libertatea de expresie este unul inviolabil)”, se mai arată în comunicat.

PEN România a trimis comunicatul și către Recep Tayyip Erdogan, Președintele Turciei, și Abdulhamit Gul, ministrul turc al Justiției.

Procesul scriitoarei Asli Erdogan va avea loc în 14 februarie, când este posibil să fie dat și verdictul.

Asli Erdogan a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. A fost arestată şi închisă în august 2016, împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria (Özgür Gündem). A petrecut 136 de zile în detenţie. În 2017, i-a fost decernat Premiul pentru pace „Erich Maria Remarque”, iar în 2018, Premiul „Simone de Beauvoir” pentru libertatea femeilor.

Riscă închisoarea pe viaţă în Turcia, astfel că ea trăieşte în Frankfurt (Germania).

Născută pe 8 martie 1967, în Istanbul, Asli Erdogan a debutat ca romancieră în 1994, cu volumul The Shell Man. Notorietatea deplină a venit odată cu The City in Crimson Cloak, în 1998, un roman bine primit în Turcia, Europa şi Statele Unite. The Stone Building a primit cel mai prestigios premiu literar în Turcia, Sait Faik, în 2010, şi a fost tradus în suedeză, norvegiană şi franceză.

Asli Erdogan a publicat peste 200 de articole pe plan naţional şi internaţional, iar lucrările sale, romane, colecţii de poeme, povestiri, eseuri de călătorie şi articole politice, au fost traduse în multe limbi.

*

PEN România este o organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, reprezentând filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor.

______________________________

Foto: Facebook Asli Erdogan

*

Posted in: Spune acum!