„Arhitectură a memoriei, istoria literară este un spectacol al permanenței lecturii critice, ca nutrient indispensabil și catalizator al procesului (al)chimic din care se constituie gustul public.”
(Răzvan Voncu)
*
„Răzvan Voncu încearcă să reabiliteze istoria noastră, până acum doar „eroică”, recuperându-i dimensiunea culturală, ignorată ori trimisă la post-scriptum, în contextul bătăliilor (geo)politice.”
(Mircea V. Ciobanu,
în revista Contrafort, din cronica la volumul Răzvan Voncu, Arhitectura memoriei. Studii de istorie literară clasică şi contemporană. Cluj-Napoca, Editura Şcoala Ardeleană, 2016; http://www.contrafort.md/categorii/istoria-literar-ca-arhitectur-memoriei-r-zvan-voncu-arhitectura-memoriei)
*
Mircea Pora
februarie 12, 2020
Am să spun ceva. La admiterea „la istorie”, Cluj, anii 63-64, cam pe acolo, am avut ca subiect Lupta pt. independenţă în sec. Xv. Ştefan intra aici. Imi aduc aminte că am amintit câteva bătălii, pe fond general, dar nu aşa de multe. Cred că în primul rând n-am exagerat nimic pe planul eroismului, al spaimelor pe care „ai noştri” le-au băgat în turci. Am luat un 9, notă care m-a ajutat la o mare concurenţă să reuşesc. E bine, să se vorbească despre bunii voevozi ce i-am avut dar fără exagerări. Măsurat, cu ecomonie de ridicări în slăvi, Au făcut ce au putut cu mijloacele pe care le aveau. Mi-ar fi plăcut să aud conferinţa.