Ce rău v-a făcut Caragiale?

Posted on februarie 15, 2020

7



Ori de cîte ori „carnavalul” politic autohton e cuprins de „turbulențe” – cum se întîmplă în aceste zile cu „proiectul” alegerilor anticipate – cei mai vocali, vizibili și vigilenți analiști, formatori de opinii, comunicatori ai partidelor, jurnaliști sau simpli cetățeni ne avertizează docți că ne aflăm în plin Caragiale! Are, n-are treabă cu „cestiunea”, nenea Iancu e „citat” la bară!

A început să mă irite această obsesie care, de această dată, în chestiunea zilei n-are nici un temei în afară de incultura opinenților. O spun foarte apăsat, ca unul care, scriind două cărți despre Caragiale (Oftalmoftologia sau ochelarii lui Nenea Iancu și Mofteme), am citit cam tot ce a scris acesta. Nicăieri, nici (în primul rînd, cum am putea crede) în O scrisoare pierdută, nici un „catindat” nu cere alegătorilor să nu fie ales! Dimpotrivă: nu-l asigură Trahanache pe candidatul „de la centru”, Agamiță Dandanache, cel temător de „vrun balotaz” că „…la noi opoziție nu încape… suntem tari, stimabile… tari…”, „nu majoritate, unanimitate o să ai, stimabile…”?

Cel care va candida cerînd alegătorilor să nu fie ales, va fi Alexandru Filimon din Omul care a văzut moartea, al lui Victor Eftimiu. Altă „prăvălie”, altă „pălărie”…

Să-l mai lăsăm să se odihnească pe Caragiale!

*

P.S. Așa cum nici Irina Rimes, „ambasadoare onorifică a Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020”, nu are nimic comun cu Brâncuși. În ambele situații nu e vorba decît despre „coloana fără de sfîrșit a prostiei” și imposturii!

*