Două întîmpinări potrivite la „Cuvinte împotrivite”

Posted on februarie 20, 2020

81. Pe blogul scriitorului Liviu Antonesei:

 

…un semn către Vasile Gogea…

Ieri, mi-a sosit prin poștă cea mai recentă apariție editorială a scriitorului Vasile Gogea, volumul de publicistică Cuvinte împotrivit. 30 de ani de iluzii și speranțe. 1989 – 2019, Editura Dota, 2019. Este și nu este o nouă ediție a cărții din 1998, Exerciții de tragere cu pușca de soc, întrucît unele texte au fost eliminate, iar altele, mai numeroase, au fost adăugate. Împreună cu volumele La scara blogului. Jurnal dedus. 2010 – 2014 (2014) și Anamteme I (2015) și Anamteme II (2017) formează un fel de cvartet al publicisticii unui scriitor care n-a stat niciodată în turnul de fildeș, ci a perceput prin toții porii realitatea din jurul său, supunînd-o interpretării, luînd atitudine de cîte ori a socotit că este necesar. Vreau să spun că nu în doar în chestiuni literare sau culturale în general, ci și sociale, politice, privind mentalitățile și evenimentele.Așa a fost Vasile Gogea și pînă în 1990, ceea ce i-a atras nenumărate „recompense” din partea regimului, cum ar fi supravegherea constantă, suspendarea dreptului la semnătură, amînarea sine die a apariției cărților etc. Așa a rămas și după aceea, cu diferența notabilă că de data aceasta s-a putut exprima clar și răspicat în presă, iar în ultimul deceniu și pe blogul personal, unul dintre cele mai interesante pe care le știu și pe care îl urmăresc constant.

(https://antoneseiliviu.wordpress.com/2020/02/14/si-un-semn-catre-vasile-gogea/)

*

2. În cotidianul Făclia:

Vasile Gogea „recidivează” cu publicistică:

Cuvinte împotrivite. 30 de ani de iluzii și speranțe. 1989 – 2019

19 februarie 2020 | Articol scris de Viorel Dădulescu

Cea mai recentă apariție editorială a scriitorului Vasile Gogea, volumul Cuvinte împotrivite. 30 de ani de iluzii și speranțe. 1989 – 2019 (editura Dota, 2019) conţine – aşa cum însuşi autorul o mărturiseşte – o bună parte din publicistica sa din ultimii 30 de ani. Volumul reia aproape toate textele apărute deja în Exerciții de tragere cu pușca de soc (editura Paralela 45, 1998), cărora li s-au adăugat alte scrieri, unele mai vechi, altele mai noi, inclusiv postări de pe blogul personal al autorului. De altfel, Vasile Gogea este un împătimit al acestui mijloc de comunicare, textele „distribuite” în acest fel fiind incluse în cartea La scara blogului. Jurnal dedus. 2010 – 2014 (2014), care, împreună cu Anamteme I (2015), Anamteme II (2017) şi acest nou volum formează – după cum inspirat spune Liviu Antonesei – „un fel de cvartet al publicisticii unui scriitor care n-a stat niciodată în turnul de fildeș, ci a perceput prin toții porii realitatea din jurul său, supunînd-o interpretării, luînd atitudine de cîte ori a socotit că este necesar”.

Clujean prin adopţie, Vasile Gogea – unul dintre cei mai interesanţi scriitori români contemporani, prozator, poet, publicist şi eseist totodată, creatorul unui excepţional roman, Scene din viaţa lui Anselmus, o capodoperă barocă a literaturii noastre din toate timpurile – spune că această nouă carte reprezintă „un jurnal ad hoc al angajamentelor autorului şi exprimă speranţele şi deziluziile, iluziile şi dezamările unui om prins în vârtejul istoriei”.

Afirmaţia merită verificată, lectura textelor semnate de Vasile Gogea fiind, mai întotdeauna, un exerciţiu de recompunere a unei realităţi care, de (prea) multe ori nu corespunde nici pe departe celor mai simple aspiraţii spre normalitate.

(http://ziarulfaclia.ro/vasile-gogea-recidiveaza-cu-publicistica-cuvinte-impotrivite-30-de-ani-de-iluzii-si-sperante-1989-2019/)

*

Le mulțumesc și aici, personal dar și în numele editorului meu, domnul Lucian Tănase, celor doi prieteni pentru generoasa atenție pe care mi-au acordat-o mie și cărții!

*

Posted in: Ex libris