Hai ku Marin Slujeru prin Sighet!

Posted on februarie 23, 2020

5Astăzi, la „Pavilionul de oaspeți”, am bucuria să-l găzduiesc pe poetul Marin Slujeru, din Sighetu Marmației. Prilejul – fericit – îmi e oferit de apariția unui nou volum de texte poetice organizate, cum spune autorul, într-un triptic. O parte, cea mai consistentă, o „umple”, cu o sensibilitate meșter exprimată în forma geometrică a haiku-ului, subsumată unui titlu ce invită la o plimbare lirică În pas de 17; o a doua, o prelungire a unui volum ceva mai vechi de poeme, Anotimpul neprevăzut și, în fine, a treia, Orașul de fiecare zi, o inefabilă cronică a evenimentelor „mărunte” din viața cotidiană a orașului de pe malul Tisei.

Degustăm, așadar, în  Cum trecem cuminți, textele cu arome din țara kitailor care se armonizează cu ritmurile septentrionale maramureșene.

De apreciat și condițiile grafice deosebite asigurate de Editura Valea Verde, prin osîrdia directorului ei și neobosit animator cultural (el însuși un poet remarcabil) Ion Mariș.

*

MARIN SLUJERU

„Trec în smerenia mea. Nu-l văd pe fratele care mă admiră necondiționat. El vede că nu-l văd și trece mai departe, în smerenia lui. Totdeauna mă întrece”

Născut în 12 iunie 1954, la Ocna-Şugatag, domiciliat în Sighetu Marmaţiei, licenţiat în filosofie, profesor la Şcoala Gimnazială Sarasău – Maramureş. Volume de poezie publicate: Pauza de lectură, Ed. ECHIM, 1999, Sighet; Tresăriri, Ed. ECHIM, 2002; Târziu în iunie, Ed. ECHIM, 2003, Sighet; În neştire – culegere de autor, Ed. LIMES, Cluj, 2008; Anotimpul neprevăzut, Ed. VALEA VERDE, Sighet, 2013. Un volum de proze poetice: …léptem?, Editura ECHIM, Sighet, 2007. De asemenea, am mai publicat volumul În pas de 17, Ed. Valea Verde, 2017 (în format duplex, cu Doina Rândunica Anton – În ce mă priveşte); Cum trecem cuminţi, Ed. Valea Verde, 2020.

*

În pas de 17

(o selecție)

*

plouă, cafenea

cu absenții la masă

– Noiembrie, mda…

.

rain and coffee shop

absentees at the table

November, whatelse…

*

doamne-n cafenea –

își spun actualități,

post lăsat deschis

.

in the cofee shop – 

old ladies are sharing news,

channel left open

.

penița-n fugă

caligrafiind gândul

– haijin inspirat

.

black China ink pen –

Calligraphy of the thought

– inspired haijin

*

invulnerabil –

în juru-i o aură

de mari prieteni

*

dimineți albe –

nu muri, prieten fulg,

atât de ușor

*

noapte de iarnă

cu luminile joase

– intrus după geam

*

Variantele în limba engleză se datorează regretatului jurnalist, traducător și cronicar al istoriei Sighetului, Ioan J. Popescu.

*