Ordinul „Steaua României” acordat poetului și disidentului Dorin Tudoran

Posted on iulie 1, 2020

11 

 

Nr. 178 Data:30.06.2020

Comunicat de presă

Decret de decorare semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 30iunie a.c., decretul de decorare adomnului Dorin Tudoran, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru determinarea cu care s-a opus regimului comunist, apărând libertatea, valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Dorin Tudoran.

Departamentul Comunicare Public

*

    Într-un interviu acordat poetului Nicolae Prelipceanu (publicat în revista Tribuna, nr. 31/1977 și inclus în ultimul volum publicat în România, înainte de plecarea în exil, în 1985, Adaptarea la realitate, Editura Dacia, 1982), Dorin Tudoran declara: „Avem o mare nevoie de maeștri întru Adevăr, căci vorba ta, pe stradă ne întîlnim cu oameni, nu cu opere.”

Luînd aminte, din nou la aceste spuse, voi mărturisi că l-am întîlnit pe Poetul și Luptătorul pentru adevăr, libertate și democrație omagiat acum mai întîi în opera sa. Mult mai tîrziu am avut șansa să întîlnesc  omul, „pe stradă” sau chiar în „agora”.  Și, întărind pe deplin „concluzia” cu care se încheia interviul, voi spune că, privindu-l în ochi am văzut că erau aceiași ochi cu care privea lumea în opera sa.

Are dreptate Liviu Antonesei, scriind pe blogul său (https://antoneseiliviu.wordpress.com/2020/06/30/dorin-tudoran-ordinul-steaua-romaniei/):

„Viața și opera sa sînt marile sale ordine și decorații…”

Bine merită de la Patrie!

*

 

Posted in: Premii