„Jetoanele au fost piese de metal de forma monedelor, emise de întreprinderi sau instituţii, pentru circulaţie restrânsă doar în limitele întreprinderii sau instituţiei respective.
Jetonul era inscripţionat cu valoarea sa nominală (lei, bani) sau unitatea naturală echivalentă (halbă de bere, pâine), denumirea întreprinderii sau instituţiei emitente şi uneori cu localitatea şi data emiterii.
Jetoanele au circulat între anii 1868 – 1916, cu valori (neoficiale) potrivite doar necesităţilor circulaţiei interne a emitenţilor.
Un jeton foarte frumos şi extrem de rar este cel emis în anul 1900, cu valoarea de 1 leu, pentru a fi folosit doar în cadrul Cantinei Fabricei Proroca şi care are inscripţionat pe revers Fondianer Albuzzi – 1900.”
*
Citește mai mult despre, aici:
*
Găsind această „istorioară” a jetoanelor, mi-am amintit de anii ’70 (ai secolului trecut!), cînd la Cluj, pe actuala stradă a Eroilor, „funcționa” o cafenea (nu-mi mai amintesc numele ei „oficial”) „la varice” (cu mese înalte, rotunde, sprijinite pe un singur picior, la care stăteai în picioare) unde se bea o excelentă cafea la un leu. Era permanent aglomerată. Pentru a nu sta la coadă în fața aparatului de preparat aromata licoare, mai întîi cumpărai de la casieriță, de la mașina de marcat, jetoane (de plastic, cîte unul de 1 leu pentru fiecare cafea), apoi, în schimbul jetonului primeai cafeaua expresso. Mai mult așteptai la rînd pentru ați cumpăra jetonul, decît la preparea cafelei. Drept pentru care, atunci cînd „erai în bani”, îți făceai o rezervă de jetoane, pentru cîteva zile… Obiceiul fiind deja unul „obștesc”, se întîmpla adesea să te întîlnești cu vreun coleg cafegiu aflat în criză pecuniară care să te întrebe disperat „nu dai o cafea?” și băgai mîna în buzunar de unde scoteai, nu 1 leu, ci un jeton salvator…
Ce n-am aflat, însă, pînă azi este de ce se numea, „informal”, cafeneaua Mamaia?
*
Liviu Antonesei
iulie 14, 2020
Si la Iasi, in anii 70, la o cafenea poreclita tot „la varice” se foloseau jetoane. Dar tot cu jetoane functionau si automatele de jocuri de noroc – Tic, Tac, Toe -, aparute în barurile de pe litoral, spre sfirsitul anilor 60, dar și în holurile hotelurilor din marile orașe – la Iași, la Unirea -, jetoane pe care le cumparai de la barmani.
Magda Ursache
iulie 15, 2020
Cafetării, cafetării, o, vremea cînd eram copii!magda u.