Poetul Ion Mureșan acordă „Indulgențe” în direct, on-line, de la Muzeul Național al Literaturii Române

Posted on august 8, 2020

1Indulgențe cu Ion Mureșan,

duminică, 9 august 2020, ora 13.00, pe culturaindirect.ro

Poetul și publicistul Ion Mureșan deschide o pagină inedită a unui „jurnal virtual” dedicat realităților românești, care conține confesiuni despre lucruri trăite, văzute, auzite. Cum se vede lumea în care trăim prin ochii unui mare poet, aflăm, în fiecare duminică după-amiază, de la ora 13.00.

Ion Mureșan s-a născut la 9 ianuarie 1955, la Vultureni, jud. Cluj. Este poet și publicist. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei Echinox. În 1988 devine redactor la revista Tribuna din Cluj. Publicist comentator la cotidiene clujene, redactor-șef al revistei Verso, editorialist la revista Vatra.

A debutat cu poezie în revista Cutezătorii (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului „Les Belles Étrangères”.

Volume de poezie publicate: Cartea de iarnă, Cartea Românească, 1981; Poemul care nu poate fi înțeles, Ed. Arhipelag, 1993; Le mouvement sans coeur de l’image, traducere în franceză de Dumitru Țepeneag, Belin, 2001; Paharul / Glass / Au fond de verre, cu desene de Ion Marchiș, traduceri de Virgil Stanciu și Dumitru Țepeneag, Fundația Culturală „Archeus” & Scriptorium, 2007; Zugang verboten / Acces interzis, Büroarcrasch, Viena, 2008, tradusă în germană de Ernest Wichner; Cartea Alcool, Charmides, 2010, tradusă în limba franceză de Pierre Beuame-Mitu, Le Livre Alcool, la editura pariziană Ressouvenances, 2020.

Eseuri: Cartea pierdută – o poetică a urmei, Ed. Aletheia, 1998; Oglinda aburită, Editura Charmides, 2013.

Prezent în numeroase antologii românești și internaționale: Antologia poeților tineri (de George Alboiu), Cartea Românească, 1982; Antologia poeziei române de la origini până azi (antologie de Dumitru Chioaru și Ioan Radu Văcărescu), Ed. Paralela 45, 1998; Poezia română actuală (antologie de Marin Mincu), Ed. Pontica, 1998; Antologia poeziei generației ‘80 (antologie de Alexandru Mușina), Ed. Aula, 2002; Voor de prijs van mijn mond – antologie de poezie română a ultimei jumătăți de secol, Ed. Poezie Centrum, Belgia, 2013, introducere și traducere de Jan H. Mysjkin; Streiflicht – Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik (81 rumänische Autoren) / Lumina piezișă – antologie bilingvă cuprinzând 81 de autori români, în traducerea lui Christian W. Schenk, Dionysos Verlag.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). A obținut mai multe premii acordate de Uniunea Scriitorilor din România. Laureat al Marelui Premiu Național „Mihai Eminescu”.

________________________________________________

(Conf. https://mnlr.ro/noi-proiecte-on-line-culturaindirect-ro/)

*