Un interviu cu Dorin Tudoran realizat de Robert Șerban pentru „Banatul azi”, dar bun pentru… toată țara!

Posted on noiembrie 6, 2020

0*

Îmi asum integral conturul literar, civic și moral pe care-l am”.

 

„R.Ș.: Dacă ar fi să alegeți un singur poem, din tot ceea ce ați scris, pentru o antologie din poezia lumii, care ar fi?

D.T.: Nu-mi surâd asemenea pariuri, din multe motive. Unul dintre ele fiind acela că, în funcție de zi, noapte, stare de spirit, probabil aș alege, de fiecare dată, o altă poezie. De multă vreme mă simt foarte aproape de un distih de demult: „Numai copilăria e glorioasă/, în rest totul e agonie”. El răspunde, într-un fel, și întrebării dumneavoastră anterioare despre senectute…

Când, în 2015, la Cluj, într-o seară a Festivalului de Carte Transilvania, l-am auzit pe sociologul Vasile Dâncu invocând acest distih, mi-am zis că lumea nu e doar mică, ci și cu totul surpinzătoare. Și surprinzătoare este — aveam să aflu că probele cele mai elocvente că sunt un PSD-ist atroce erau că sociologul vorbise despre versurile mele, iar editura Școala Ardeleană, condusă de vărul domnului Dâncu, îmi publicase un volum de publicistică, Luxul indiferenței, care fusese lansat în timpul festivalului. M-am întrebat ce și-or fi zis pesediștii pe care i-am tot înjurat timp de treizeci de ani, fiindcă ce și-a zis prietenul meu Vasile Gogea — cel care avusese ideea publicării acelui volum — știam. Dar cine nu știe că și Vasile Gogea e un pesedist din tată-n fiu? În sfârșit, cum toată sporovăiala noastră din această pagină a plecat de la cărți, iată un poem didactico-autobiografic:

Cartea

mii de ani am citit —

toate cărțile lumii

amânând clipa în care

voi adăuga lumii

propria mea carte

am tras de timp

mileniu după mileniu

recitind toate cărțile lumii

doar spre a nu vedea cum se naște

cartea mea

limbile tuturor neamurilor

se deschideau privirii mele

atinsă parcă de iarba fiarelor

așa că nu mi-a scăpat

nicio carte a lumii

când a trebuit să adaug lumii

propria mea carte

toate cărțile lumii au dispărut

și cartea mea a rămas singură

am înțeles atunci

că nu există alte cărți

există doar Cartea mea

cu milioanele ei de ani

între pagini”

______________________

Astfel se încheie acest senin-învolburat și calm-turbulent interviu. Dar, ca să înțegeți finalul acesta, cred că ar trebui să-l citiți de la început, cu răbdare și atenție sporită, aici:

https://www.banatulazi.ro/imi-asum-integral-conturul-literar-civic-si-moral-pe-care-l-am-interviu-cu-scriitorul-dorin-tudoran/

*

O notă a lui Dorin Tudoran:

Online, rândurile următoare apar în bold letters, dând impresia că sunt o întrebare a lui Robert Șerban. În realitate fac parte din răspunsul meu.

“După dramoleta murdară „Sex oral pe baze partinice” din 2009, care i-a inclus pe cei de la publicația spaniolă La Vanguardia și pe actorii autohtoni Horia-Roman Patapievici, Mircea Geoană, Ana Birchall, Traian Băsescu și, într-o anumită măsură, pe Sever Voinescu, unde ne aflăm azi?”

*