*
„Eu văd insurecția de la Brașov ca un fel de prolog al Revoluției din Decembrie. Adică, în renașterea României, în trezirea României spre libertate apare prologul de la Brașov și continuă întru desăvîrșire cu epilogul esențial, esențial pentru că mereu deschis, al Declarației de la Timișoara.”
Virgil Ierunca (în Vasile Gogea, Voci în vacarm. Un dialog cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, Eikon, (Ediția I 2010 și Ediția a II-a 2013).
*
Posted in: Anamnesis
Radu Mârza
noiembrie 15, 2020
Ce mascaradă…
vasilegogea
noiembrie 15, 2020
…cu mască și fără mască…
ozndebrasov
noiembrie 15, 2020
Apa trece, pietrele de hotar rămân! 1987 ca și 1907 sunt în inima mea esențele românești ale răscoalelor antitotalitare! Să nu uiți române, istoria a făcut și face lumină, nici o apă chioară politică nu o poate stinge; se va reflecta mereu prin propria prismă! Sunt și voi fi veșnic mândru că sunt român, ca și tine române și lupt și ard să nu uităm nicicum asta! Doamne ajută-ne! E mare nevoie, acum!
Liviu Antonesei
noiembrie 15, 2020
Dacă îmi amitesc? Îmi amintesc și momentul din noiembrie 1990 la Paris cînd mult am evocat evenimentele în apartamnetul jurnalistului francez care a relatat primul…
vasilegogea
noiembrie 15, 2020
…este vorba despre Michel Labro, pe atunci „grand reporter” la hebdomadarul „L’Evenement du jeudi”… Împreună cu Adriana Lavastin, au venit în primele zile ale lunii decembrie 1987, „sub acoperire”, la schi, ca turiști, la Poiana Brașov…
tatianapanaitescu
noiembrie 15, 2020
În noiembrie 87/ la Brașov, Muncitorii de la Aro/ au avut o iluminare Pe urmă, a fost la Iași….Se pare că poeții au un simț special, că sunt în consonanță cu tensiunile lumii…
Dar, la Timișoara ? …Poate îmi spuneți Dumneavoastră. La București au murit tineri sub tancuri. Vom muri și vom fi liberi/ vom muri și vom fi liberi/…
Doamne, Doamne/ Vino, Doamne/ să vezi ce-a mai rămas din oameni…Pe 21 decembrie/ tinerii au fost iluminați, au crezut în libertate!
Păcat! păcat! de sângele vărsat !
Să citim/ Cântecul Gintei Latine de Vasile Alecsandri, Țăranul de la Dunăre, de La Fontaine,
de același, Animalele bolnave de ciumă
Mai recomand/
Princepele / de Eugen Barbu ( acolo Levant, nu glumă ! – să nu ne îmbătăm cu apă rece, aferim !)
Opera gazetarului EMINESCU/ LA TIMPUL/ TEORIA PĂTURII SUPERPUSE
THAT TWAM ASI DE EMINESCU
ÎMPĂRAT ȘI PROLETAR/ DE EMINESCU/ DE LA ÎNCEPUT PÂNĂ LA SFÂRȘIT
DECEBAL CĂTRE POPOR/ DE GEORGE COȘBUC
NOI VREM PĂMÂNT ! DE GEORGE COȘBUC
DOINA/ LUI EMINESCU
TESTAMENTUL LUI EMANOIIL GOJDU
OGLINDLE/ DE GR. ALEXANDRESCU
TOPORUL ȘI PĂDUREA/ DE GR. ALEXANDRESCU
NOAPTEA DE DECEMVRIE/ DE ALEX. MACEDONSKI
MEMENTO MORI, GENIU PUSTIU/ DE EMINESCU
CRĂIȘORUL/ ROMAN/ DE LIVIU REBREANU
Florin
noiembrie 15, 2020
Punctul 8 ar trebui extins până la nepoți fiindcă se moștenește caracterul Leprelor Roșii.
Două lepre, torționari la Bv, au fost în parlament, ba chiar au avut certificat ORNISS.
vasilegogea
noiembrie 16, 2020
@Florin
Din păcate, așa cum scria un prieten într-una din cărțile lui, ca și cum ar fi blestemați, copiii victimelor devin, încă și azi, victime ale copiilor călăilor…
Florin
noiembrie 16, 2020
Sângele apă nu se face, ce naște din pisică șoareci mănâncă, așchia nu sare departe de trunchi. Eu cred ferm că există un ADN de Lepre Roșii.
Mircea Pora
noiembrie 16, 2020
„Vindecarea” dacă va mai fi vreuna, cere timp îndelungat. Boala a fost foarte gravă, a atins intimitatea fiinţei. Nu merge chiar aşa cu una cu două. Trebuie un alt spirit să apară, poate diferit de ce vrem noi, diferit în bine şi de ce este. Totul cu răbdare, cu recăderi, cu reluări.
vasilegogea
noiembrie 16, 2020
@Mircea Pora
Cred că ai dreptate, Mircea.