„De la opoziție spre libertate” – Buletin informativ nr. 4 editat de Fundația Doina Cornea

Posted on noiembrie 20, 2020

6



De la opoziție spre libertate

Buletin informativ nr. 4, Noiembrie 2020, editat de Fundația Doina Cornea

La acest număr au colaborat (în ordine alfabetică): Raluca Bugnar, Leontin H. Iuhas, Cornel Jurju, Dr. Marius Oprea și Geanina Simion.

FRAŢI BRAŞOVENI…

Doina Cornea
Dumitru Alexandru Pop
Iulius Filip

În noiembrie 1987, aflând de revolta muncitorilor de la Braşov, Doina Cornea se solidarizase public cu manifestanţii şi confecţionase manifeste (pe care le împrăştiase, cu ajutorul fiului ei, în faţa unor uzine şi a Universităţii din Cluj) în care îi chema pe muncitorii clujeni să se solidarizeze cu cei din Braşov. A doua zi, Doina Cornea şi Leontin Iuhas erau arestaţi. La un an de la revolta de la Braşov, se difuzează la radio Europa Liberă acest text aniversar; alături de semnătura Doinei Cornea apar semnăturile a doi muncitori, fondatori ai sindicatului liber „Libertatea“.

Citește mai departe…

33
Leontin H. Iuhas

Au trecut 33 de ani de la acel noiembrie plin de speranţă…

Au trecut 31 de ani de la acel decembrie plin de speranţă…

Din păcate, şi spre ruşinea noastră, foarte mulţi din tinerii cărora le povesteşti despre noiembrie 1987 te întreabă „Dar ce a fost atunci?‟ Dacă ai cumva curiozitatea să-i întrebi despre profesorii lor de istorie sau despre manuale îţi răspund, unii cu nonşalanţă, alţii – e drept – cu tristeţe…

Citește mai departe…

Doina Cornea și exodul tinerilor
Cornel Jurju

Prin credințele și faptele sale, Doina Cornea a reușit să îmbogățească timpul istoric românesc din secolul al XX-lea cu o biografie de excepție, originală și memorabilă. Deocamdată, poate cum este firesc, cunoașterea publică reține mai insistent latura spectaculară a vieții și acțiunilor civico-politice ale Doinei Cornea. Destui români își amintesc cu mândrie că, pe vremea când nației îi era pus călușul în gură, curajoasa profesoară din Cluj trimitea scrisori la Radio Europa Liberă în care regimul comunist și Nicolae Ceaușescu erau pur și simplu desființați.

Citește mai departe…

Ziua care nu se uită
Brașov, 15 noiembrie 1987

Marius Oprea

În 1987 in 15 noiembrie, la Brașov,  avea să se aprindă în sufletul românilor speranța  pentru  libertatea atît de mult dorită. Libertatea a renăscut într-o Romanie, comunistă, cuprinsă de frig, foamete, teamă și resemnare. La Brașov, oraș  al imnului, al primelor cărți și al primului ziar în limba română, a răsunat, după prea mult timp de la interzicerea lui de către comuniști “ Deșteaptă-te române!”, cu aceeași conotație cu care răsunase pentru întîia oară, cînd românii se aflau tot sub asuprire, cea a dualismului austro-ungar.

Citește mai departe…

Acasă la Doina Cornea
Casă de Poveste pentru o zi

Raluca Bugnar

Casa de pe strada Alba Iulia nr. 16 (redenumită strada Doina Cornea în iulie, printr-o Hotărâre unanimă a Consiliului Local, însă fără a fi montate plăcuțele încă) a devenit Casă de Poveste în 11 noiembrie, când câteva zeci de oameni i-au călcat pragul. Rând pe rând, în vizite ghidate de câte două persoane. Evenimentul a fost inițiat și organizat de asociația Create.Act.Enjoy și realizat în parteneriat cu Fundația Doina Cornea, prin amabilitatea lui Leontin H. Iuhas.

Citește mai departe…

Așa se vede toamna de la fereastra casei doamnei Doina Cornea
Geanina Simion

Eu n-am cunoscut-o personal, dar, în ultimii ani, am făcut o pasiune pentru ea. Azi, în cadrul proiectului Case de Poveste, i-am făcut o vizită.

N-are rost să vin acum cu patetisme, dar, stând așa, pe patul Doinei Cornea, și ascultându-i “exercițiile de învins frica”, mi-a venit să plâng.

Măreția nu are nicio legătură cu mărimea. Am simțit în Doina Cornea măreție.

Citește mai departe…

_________________________________

Vezi și citește mai mult pe site-ul Fundației:

https://www.fundatia-doinacornea.ro/

*