Mi se întîmplă uneori să am senzaţia că timpul nu trece. Doar exfoliază, scoţînd la lumină acelaşi, etern, conţinut. Astfel se întîmplă în această dimineaţă, cînd, recitind cîteva pagini din jurnalul meu din anii suprarealismului socialist, publicat în volumul Fragmente salvate (1975-1989) (Polirom, 1996), regăsesc această însemnare din 1983:
„De ce prozatorii români – cei „mari” aproape toţi – au şi funcţii administrative importante? Pentru că ei sînt consideraţi (şi se consideră şi singuri astfel) parteneri într-un fel de „coaliţie guvernamentală”. În atare situaţie, nu e de mirare că Uniunea Scriitorilor seamănă cu un partid, ai cărui membri au ca ţel suprem participarea la „coaliţie”. Uneori, pentru a forţa acest lucru, unii mimează o oarecare „opoziţie”, dar numai atît cît este necesar ca să se semnaleze ca „lideri” ai acestei „opoziţii”, astfel încît, pînă la urmă, „coaliţia” se lărgeşte.
Acest miraj al participării la putere face ca cei mai mulţi dintre ei (dintre „scriitori”) să fie preocupaţi mai mult de carierele lor literare decît de opere.
Iluzia – că sub acelaşi nume s-ar putea ascunde mai multe realităţi – şi dezamăgirea – provocată de constatarea că sub nume chiar diferite se ascunde acelaşi adevăr – sînt, în felul acesta, cele două limite între care se desfăşoară toată „viaţa” noastră literară.
Este „firesc”, deci, ca din ea să poată fi (chiar mai uşor decît speră puterea) izgonit un Paul G.”
Are vreo legătură cu ceea ce se întîmplă în aceste zile în Uniunea Scriitorilor? Şi da, şi nu… exact ca în urmă cu treizeci de ani…
Doru
iulie 20, 2013
„Prefiram” câteva dintre sinonimele pentru uniune și m-am oprit la concordie…
M-am oprit și am plecat mai departe!
Mulțumesc!
vasilegogea
iulie 20, 2013
@Doru
…desigur, nu e vorba despre „Costa Concordia”!
Multumesc si eu pentru „popas”!
Culai
iulie 20, 2013
Superb de corozivă remarcă: uniunile, anticamere ori avanposturi la/pentru partide. Eu plusez, cu cenaclurile la manutanţe, ca să aibă ce ronţăi trupele regulante (licenţă ad hoc, ce-l puteţi interpreta oricum, că tot iese cum am intenţionat, lezant).
Şi-mi mai permit o licenţă ad-hoc: con-cordie, con-coardă – unde „con”u-i frîncesc, iar restul tot funie… depinde pentru ce!
Chiar şi de va fi invitat cu garanţii reabilitare, onoruri mai ceva decît la mihai-viteză, eu Nu-l văd pe Domnul Paul Goma acceptînd să revină-n ţara ce nu mai e a sa, cum nici a noastră nu mai e, la propriu. Fac aluzie la I.L. Caragiale pro causa şi la macedonski, pro contra… Desigur că asemănătoare au fost, au rămas mii; şi mai sunt cele două milioane lipsă de la apelul ultimului recensămînt. Ai dracu’politikcraci: ei ne mînă „afară”, tot ei dau vina pe alţii, ca bandele de borfaşi prin aglomeraţiile cu oameni de treabă!…
Vivat a deces iute-ardei Dezinformarea & Crape pe loc fiece mincinos, ipocrit mass media!
Culai Arde I. Iaru,
care s-a oprit, pleacă, dar şi revine, fiindcă are la Cine, bre!… Are la Cine!
vasilegogea
iulie 20, 2013
@Culai
Macedonski! da, un alt nefericit, dezţărat, mare nedreptăţit!
pongogonzo
iulie 20, 2013
Reblogged this on pongogonzo.
Cezar Pricop
iulie 20, 2013
Exact, citindu-vă mai sus am avut o senzație : Că ne citim câte un pic-pic între noi și apoi fiecare citim ce-am scris acum câțiva ani. Altfel, citiți-vă unii pe alții nu mai este valabilă, ci citește-te pe tine însuți. Cum zicea și colegul Tănase, nici macar rudele nu ne mai citesc. Toți știm asta dar trăim cu speranța ca cineva vreodată ne va citi… Uite-așa cititul moare ultimul, de aceea tot scriem: ca să vedem mai încolo dacă n-am murit cumva!
vasilegogea
iulie 20, 2013
@Cezar Pricop
Mai dezamăgitor decît atît mi se pare ca, după aceste „exerciţii de supravieţuire”, să constaţi cu disperare că nu vei supravieţui tarelor fundamentale ale societaţii în care, totuşi, trăieşti.
InimaRea
iulie 21, 2013
Interesantă – sugestia: Partidul acceptă coaliţia, nu şi opoziţia. Doar aliaţi şi doar dintre idioţii utili. De unde – neidioţi, inutili căci inutilizabili.
După Tezele de la Mangalia (cu Cultura Cucu) m-am nimerit – tînăr student – într-o discuţie de oameni mari, „la o bere”. A apărut întrebarea: Care estetică literară e valabilă, cea de la Mangalia ori cea pe care o-nvăţăm noi, la care dăm examene – pe care nu le trecem dacă nu ne-am însuşit-o ca lumea?
Îşi rînjea, parşiv, colţii întrebarea obraznică: Voi, magiştrii noştri, ştiţi ce-i aia demnitate intelectuală?
Răspunsul nu l-am primit atunci ci mai tîrziu, după o şedinţă de consiliu profesoral, în care unul Cazan – de la Municipiul de partid – le-a frecat ridichea magiştirlor noştri (Piru, Buşulenga, Crohmălniceanu, Boris Cazacu, Paul Cornea, Ion Coteanu, Eugen Simion etc) fiindcă nu manifestau vigilenţă revoluţionară: statistica arăta că structura socială a studenţimii filologice nu o respecta pe cea naţională, unde majoritară era clasa muncitoare. Preponderent, studenţimea avea provenienţa dubioasă „funcţionari”.
După, am înţeles de la „Moş Piru”, că totul era de faţadă – Cazan trebuia să-i critice, ei trebuia să-şi facă autocritica, pentru ca totul să poată continua la fel. Toată lumea „spunea ce trebuia”, şi totul era-n regulă.
Era-n regulă pe dracu’! Dar altfel nu se poate, măi băieţi – suspinau magiştrii.
Studenţeşte, asistenţii cu care eram prieteni ne susţineau moralul: Nu te pişi contra vîntului, că tot pe tine te stropeşte.
Ba era şi libertate, asta nu-nţelegeam noi, care studiam liber Blaga, cîtă vreme ei îl citeau pe sub mînă. Exemplul suprem a venit de la un bătrîn profesor – nu-i mai ştiu numele: Tovarăşe student, pentru o obrăznicie ca a matale (o chestie, la o adunare studenţască) în vremea noastră erai deja la Canal. Preţuiţi libertatea de azi!
„Că n-are cum dura” parc-am auzit atunci o voce. Dar eu credeam că la tinereţe se referea bătrînul profesor. Necopt, deh…
vasilegogea
iulie 21, 2013
@InimaRea
Buuun tablou de epocă!
Îmi aminteşte de o expresie „generată” (de, „gramatica generativă” a timpului!) de numele şi… renumele unui înalt politruc, de pe la Consiliul naţional pentru cultură… (eufemismul pentru cenzură), prin ultimii ani ai „epocii”: mai „dulează” mult…?
Culai
iulie 21, 2013
Doar pentru Cezar cel învins de cam tiner…
Corespondăm, ne cetim, ba chiar ne şi recitim, deci, mai trăim… Încă!
Puţini, dar Buni!
Cultură pe sprînceană, bre!, nu de mase… Unde şi neaveniţii vin cu ce-au în traiste, dupre cum se vădeşte.
Culai
iulie 21, 2013
Subscriu Integral, subt aprecierea Gazdei!
Rar, dar bine, InemăRea se ex-s-pune…
Cezar Pricop
iulie 21, 2013
@Culai
Invins? Deloc! Dar nici cu bere nu ma mai imbat!
Culai
iulie 21, 2013
Nici eu, că-mi place „berea” cu măsură, acompaniată – ca la moroşenii-moroşeni! – de ţoiul reglementar cu tărie… Dar, nici cu socatele şi salcîmatele mele din ist an, ruşîni nu mi-i…
Că, cui beutura nu-i place, dă-l deoparte şi-i dă pace, fiindcă om nu să mai face…
Dezideriu Dudas
septembrie 17, 2015
@ Vasile Gogea
Mai duleaza, mai duleaza….
Nu stiu insa cat de „mult”… Fiind cetateni europeni si avand drepturi, s-ar putea sa nu se stie….
Plecand de la „dulii”…., mi-am adus aminte cum a inceput fostul diriginte discursul la intalnirea de 35 de ani de la terminarea liceului. Ceva de genul :
” Trebuie sa fim foarte atenti ce vrem si ce putem face cu educatia…In SUA, un elev a renuntat la scoala, si pentru ca profesorii sai ii spuneau ca e o catastrofa la matematica, fizica, chimie….N-ar fi fost nimic de evocat daca acel copil nu s-ar fi numit…THOMAS ALVA EDISON….”
P.S. Scriu acest comentariu pentru a relationa cu ce am scris pe ultimul material al d-lui Dorin Tudoran ref. la dvs., d-le Vasile Gogea ( despre acea intalnire…). Dar, foarte important, si pentru ce ar putea insemna spiritul liber, caracteristic societatii americane….Pentru ca unul din fostii diriginti din sala intalnirii amintite mai sus era profesor de franceza, am spus si eu „salii” urmatoarele : ” Fiica mea a avut sansa sa faca clasa a 10-a in Franta. Intrebata de profesoara de franceza ce i-a placut in Franta, i-a raspuns : Faptul ca am putut fi 10 zile in SUA….”
vasilegogea
septembrie 17, 2015
@Dezideriu Dudas
…alte generaţii, alte vremuri, altă istorie…
Dacă m-ar fi întrebat cineva, acum vreo patruzeci şi cîţiva de ani, cînd eram elev la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, ce-mi place cel mai mult la Breaza, aş fi răspuns, vacanţele, cînd sunt la Făgăraş!