Participaţi la „Manifest.Zadia”, pe stadionul din Bistriţa! Într-o nocturnă ce luminează sufletul românesc!

Posted on septembrie 23, 2015

0Un „Mega Folk Fashion” cu sunet şi lumini

*

poster-zadii-2015

*

Centrul Judeean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Inspectorul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia Culturală Societatea de Concerte Bistriţa, sub patronajul Consiliului Judeţan Bistriţa-Năsăud, organizează un amplu eveniment de readucere în atenţie a unei creaii vestimentare româneşti ce se constituie ca o expresie vie a sensibilităţii femeii române, a imaginaţiei şi a tandreţii acesteia, creație numită „zadie” în anumite zone, „catrinţă” sau „pânzătură”, în altele. Zadia era folosită de fete şi femei, ca o piesă a portului tradiţional, mai ales în sărbători dar şi la evenimentele semnificative din viaţa lor personală. Toate aceste creaţii au caracter de unicat, fiecare femeie adăugând un ornament, o floare sau o frunză, respectând totuşi o grafie specifică zonei.

Din păcate în ultimii 25 de ani această practică a dispărut motiv pentru care încercăm să determinăm un interes special pentru zadie, manifestându-se similar cu interesul pentru ia reintrată în portul cotidian.

În data de 29 septembrie 2015, de la ora 20:00,

pe stadionul din Bistriţa organizăm manifestarea artistică intitulată „Manifest.Zadia”.

Prin acest eveniment dorim să punem în lumină şi să valorizăm estetic, într-un context urban, o colecţie de zadii, unică în România, alegând ca formă de reprezentare instalația-performance, o modalitate de exprimare artistică a timpului nostru, prin care se urmărește un dialog autentic cu spectatorul secolului 21. Instalaţia este o modalitate de exprimare în arta vizuală contemporană, în care se utilizează diverse materiale dispuse în spațiu tridimensional, pentru a oferi spectatorului o experienţă culturală inedită.

Provocarea centrală o reprezintă introducerea unui grup de 1250 de performeri –fete, pe stadionul din Bistriţa, urmărind ca aici să se producă o întâlnire inedită dintre zadii, fete, spectatori şi instalaţia high-tech consituită din lumini laser pe un fond muzical produs se renumita trupa de percuţie şi spectacol SENZOR, consituită din artişti instrumentişti de excepţie.

În acest demers cultural beneficiem de sprijinul toturor instituţiilor de cultură din judeţ.

Vă aşteptăm în număr cât mai mare, ca spectacolul să fie complet!

*

Posted in: Uncategorized