George Pomutz – Un general de brigadă român în Războiul Civil American (1861-1865) – între legendă şi adevăr

Posted on februarie 26, 2016

1           Mai mult sau mai puţin documentat, i se atribuie românului american George Pomutz abilitatea de a fi tranzancţionat cumpărarea Alaskăi de la Ţarul Rusiei, contra sumei de 7,2 milioane de dolari. Chiar şi numai acest aspect al biografiei sale ar fi de ajuns pentru a justifica celebritatea şi misterul care înconjoară viaţa acestuia. Dar, cercetătorul Aurel Sasu, face mult mai mult în excepţionala lucrare biografică pe care i-o dedică şi care a apărut în condiţii „de luxe” la Editura Şcoala Ardeleană, din Cluj-Napoca.  Îl „urmăreşte” pe George Pomutz din locul naşterii, Gyula (în Austro-Ungaria), la studiile militare de la Viena şi St. Etienne (Franţa), în revoluţia de la 1848 din Ungaria, cînd va lupta de partea Ungariei împotriva imperialilor, iar în urma înfrîngerii armatelor lui Kossuth, se va exila, via Paris, în Lumea Nouă, în Statele Unite ale Americii. Aici, odată cu izbucnirea Războiului civil (1861, pînă în 1865), George Pomutz se înrolează în regimentul de voluntari al Statului Iowa, cu gradul de căpitan. La sfîrşitul războiului va atinge gradul de general de brigadă! Un capitol fascinant este consacrat activităţii încărcate de mister a lui Pomutz, la Petrograd (Rusia Ţaristă), în calitate incertă de „consul” al S.U.A. Neclară a rămas şi valoarea  moştenirii lăsate de acesta, după moartea sa, considerată suspectă, la Petrograd, în anul 1882, unde este şi înmormîntat. Volumul dedicat vieţii şi posterităţii lui George Pomutz de Aurel Sasu, se bazează, în cele peste 400 de pagini, pe o solidă documentare bibliografică, reproducînd zeci de documente în facsimil, ca şi emoţionante mărturii ale unor contemporani nu mai puţin celebri.

           Poate, doar Titus Dunka, „un garibaldian” pentru Italia şi „căpitan al Republicii Franceze”, uitat în România,  să mai întrunească atîta mister şi aură de legendă.

           Da, „The legends are legends”, cum scrie Charls Olson, citat de autorul clujean.

(O singură frustrare poate să-l încerce pe cititorul român: volumul este editat exclusiv în limba engleză, fiind, probabil, destinat „exportului” pe piaţa americană, unde nu m-aş mira să ajungă un best seller. Sper, însă că editura va oferi cît mai curînd şi publicului român o ediţie accesibilă.)

           Aurel Sasu nu e la prima întreprindere de acest gen (pe lîngă marile sale proiecte de istorie şi critică literară): amintesc doar două exemple: Cazul Policarp Moruşca. O cronologie a faptelor (Limes, 2002), şi Adrian Marino. Cultură şi creaţie, (Eikon, 2010). Sper că nu e nici ultima!

*

pomutz

*

pomutz1

*

Extras din matricola botezaţilor la sfânta biserică ortodoxă română din Gyula

pomutz3

*

Brevetul prin care Lt. col. George Pomutz este avansat la gradul de General de Brigadă în Forţele de Voluntari ale Armatei Statelor Unite

pomutz2*

pomutz5

*

pomutz4

*

Posted in: Anamnesis, Ex libris