Festivalul Internațional de Literatură și Lectură – Bistrița, 2016. Prima ediție: Proză scurtă

Posted on septembrie 22, 2016

1La Bistrița, între 23 și 25 septembrie, vin ”povestașii”!

*

afis_siglecorect-crop-724x1024

Între 23-25 septembrie 2016, va avea loc la Bistrița prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Lectură (FILL). Ediția Proză Scurtă. Avînd la bază proiectul Cui îi e frică de literatură?, festivalul își propune să dezvolte o relație dinamică între cititori și scriitori prin evenimente care pun cititorul pe o poziție de forță. În acest sens, proza scurtă, unul dintre genurile care au cunoscut cea mai spectaculoasă revenire în literatura română a ultimilor ani, poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a cîștiga cititorii tineri de partea literaturii române actuale.

În fiecare zi a festivalului, scriitorii invitați se vor întîlni cu elevii de la două dintre liceele de elită din Bistrița – Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ și Colegiul Național „Andrei Mureșanu“. Serile vor fi dedicate lecturilor de proză scurtă, urmate de discuții informale cu scriitorii. Timp de trei zile, prin intermediul dialogului cu cititorii și al lecturilor de proză scurtă, punem în discuție ideea literaturii care creează în primul rînd o comunitate de cititori, în care narativitatea, interpretarea și regimul ficțional apar ca dimensiuni esențiale ale vieții cotidiene.

În cea de-a treia zi a festivalului, va avea loc o dezbatere cu editorii care, prin activitatea lor, au încurajat proza scurtă, fie prin publicarea acesteia în volum, fie prin coordonarea unor publicații dedicate genului. 

INVITAȚI

Scriitorii: 

Adriana Bittel, Marius Chivu, Ardian-Christian Kyçyku, Mihai Mateiu, Bogdan Munteanu, Veronica D. Niculescu, Philip Ó Ceallaigh, Cezar Paul Bădescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lucian Dan Teodorovici,  Alexandru Uiuiu

Editorii

Laura Albulescu, Simina Diaconu, Dan Pleșa

Festivalul Internațional de Literatură și Lectură

este organizat de Societatea de Concerte Bistrița

şi este finanţat prin programul ACCES, al Ministerului Culturii.

*

Vezi programul complet al FILL  aici: http://societateadeconcerte.org/books/festivalul-international-de-literatura-si-lectura-editia-proza-scurta-bistrita-23-25-septembrie-2016/4123/

*