Remember 1 aprilie 1941: masacrul de la Fântâna Albă (Bucovina)

Posted on martie 31, 2017

3 

1 aprilie – Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone

*

*

1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

*

Monument ridicat la Hliboca (Bucovina de Nord, azi Ucraina) în 2009 în memoria victimelor de la Fântâna Albă, împuşcate de sovietici la 1 aprilie 1941 (arhiva CISAC)

*

„ ……BOICIU Zaharia V., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, împ. (VI; ts)

BOSTAN Dragoş, din Suceveni (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, împ. (VI; msat)

CARP Gheorghe A., din Iordăneşti (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, ucis de NKVD (VI; ts)
CORDUBAN Mihai, din Iordăneşti (Adâncata, N.Bucovinei), ţăran; † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. de NKVD (CI; Mem63-64)
CORDUBAN Nicolae, din Carapciu pe Siret (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. de NKVD (VI; ts; CI; Mem63-64)
FEDOREAN Ana S., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (VI; ts)
FEDOREAN Gheorghe Gh., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (VI; ts)
FEDOREAN Nicolae Gh., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (VI; ts)
GAVRILIUC Maftei I., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei a); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (CI; VI; ts)
HALAC Dumitru G., din Iordăneşti (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, împ. de NKVD (CI; VI; ts)
HALAC Ioan D., din Iordăneşti (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, împ. de NKVD (CI; VI; ts)
HALAC Nicolae S., din Iordăneşti (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, împ. de NKVD (CI; VI; ts)
JIANU Petre, din Dimca (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. de NKVD (VI; ts)
LUPĂŞTEAN Titiana, din Suceveni (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (VI; msat)
MIHAILOVICI Ilie, din Suceveni (Adâncata, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă, ucis de NKVD (VI; msat)
PALAMARIUC Victoria C., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), ucis de NKVD (VI; ts; CI)
OPAIŢ Cosma, din Carapciu pe Siret (Adâncata,  N.Bucovinei), ţăran; † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (CI; Mem15; VI; ts)
PĂTRĂUCEANU Ioan I., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), ucis de NKVD (VI; ts; CI)
TOADER Gh., din Pătrăuţii de Jos (Storojineţ, N.Bucovinei); † 1 apr. 1941, Fântâna Albă (N.Bucovinei), împ. (VI; ts) ……. ”
_____________________

Cartea MorţilorRomulus Rusan, coordonator şi studiu introductiv, în colaborare cu Angela Bilcea, Ioana Boca, Andreea Cârstea,Virginia Ion. Editor Virginia Ion, Fundaţia Academia Civică, 2013.

 *
Profesorul Ion Varta de la Chişinău: „Românii bucovineni au fost atraşi într-o cursă ca să li se dea o lecţie exemplară tuturor celor care doreau să treacă graniţa în România. Groaza şi frica trebuiau să le intre acestora în oase, pentru ca pe viitor să nu mai nutrească o asemenea dorinţă. Iar dorinţa românilor bucovineni şi basarabeni de a trece graniţa în România era foarte mare, pentru că erau disperaţi chiar din primele zile ale venirii sovieticilor, ale anexării Basarabiei şi Bucovinei. De aceea autorităţile sovietice au pus la cale această crimă barbară. Este vorba de circa 7.000 de locuitori din mai multe sate din apropierea frontierei sovieto-române (stabilită în urma agresiunii din 28 iunie 1940), care au fost atraşi într-o zonă pe unde, potrivit zvonurilor lansate de N.K.V.D., sovieticii ar fi permis trecerea graniţei în România. Dar acolo au fost întâmpinaţi cu rafale de mitralieră trase de grănicerii sovietici. Numărul victimelor estimat de diverşi autori, variază între  1.400 şi 2.400.”
(Şcoala Memoriei 2011, Fundaţia Academia Civică, 2012)
*
Acad. Vasile Tărâțeanu (Cernăuți): „Ni se spunea, nouă, locuitorilor, care ştiam de unde venim, cine suntem „că dinco­lo de frontiera aceasta locuiesc duşmanii voştri, ocupanţii voştri, cei care au ocupat Ucraina sovietică, care şi-au bătut joc de poporul sovietic, au exploatat lumea“, şi câte alte inepţii. Şi tot de acolo, la începutul anului 1941, la 1 aprilie, a fost acel masacru de la Fântâna Albă, unde mii de români au fost împuşcaţi numai pentru faptul că, văzând ce înseamnă binefacerile comuniste, şi-au luat bocceluţa, copiii în braţe, preoţii cu praporii în frunte şi au pornit să se refugieze în patria mamă, în România, în adâncul ţării. La frontieră au fost întâmpinaţi de NKVD şi au tras în plinul lor. Au murit femeile cu copii în braţe, preoţii, toţi. Acolo, la Fântâna Albă a fost un masacru şi apoi cei care n-au fost împuşcaţi, si rudele lor, pe parcursul anului 1941 şi în noaptea de 12 spre 13 iunie, cu două săptămâni înaintea războiului, au fost îmbarcaţi în vagoane de vite – aproape 13.000 de familii de români numai din Nordul Bucovinei și ţinutul Herţei – şi duşi în neagra Siberie de unde foarte puţini s-au întors. A fost un genocid împotriva poporului nostru declanşat de noua orânduire pentru a schimba caracterul etnic al regiunii.”
*
Documentarul semnat de Lucia Hossu-Longin care reface istoria zilei de 1 aprilie 1941:
*