Mihai Georgia „și prietenii săi” prezintă „Proiectul Călin Nemeș”, iar Delia Cenan ne invită în „Poiana cu îngeri”

Posted on decembrie 9, 2019

1*

      „Împreună cu profesorul Adrian Popan, informaticianul Gabriel Stoica, muzicianul Marcel Antal și alți prieteni am derulat, între 6 aprilie 2005 și 17 iunie 2009, la Universitatea Populară din Cluj, din Piața Unirii (fostă Libertății) nr.24, o suită de întâlniri consacrate memoriei binecunoscutului revoluționar clujean Călin Nemeș, trăitor între 8 mai 1960 și 8 iulie 1993, cel care a declanșat, în data de joi 21 Decembrie 1989, în aceeași piață, mișcarea de opoziție a clujenilor față de dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu.

Într-o lume ca aceasta de azi, în care suntem permanent asaltați de false valori („shopping”, lux ostentativ, prostituție, promiscuitate etc.), de falși și efemeri idoli (maneliști, eroi de telenovelă sau de emisiuni TV „mondene” ș.a.), de comedii frivole, agresivitate și sex de doi bani – se simte cu acuitate, mai mult decât oricând, nevoia de adevărate repere morale.

      Un asemenea reper, simbol al luptei și jertfei pentru libertate dinaintea, din și de după 21 Decembrie 1989 credem că este Călin Nemeș, unul dintre primii eroi împușcați la Cluj, cel care afirma: „Cuvintele limbii române și cei care le rostesc nu se termină niciodată, spre deosebire de gloanțele asasinilor.” („România Liberă” din 21 Decembrie 1991).

Sub egida acestui ilustru nume, Proiectul nostru li s-a adresat atât acelora care-au trăit cu inima alături de marile valori cenzurate și interzise de dictatura comunistă, cât și multora dintre tinerii de azi care n-au apucat acele vremuri, și care, lipsiți de perspectivele unor adevărate valori și idealuri, au nevoie ca de aer de repere morale de-acest fel.”

*

    „După 5 romane foarte bine primite de cititori: Roata Vieții, Aripi de înger, Destine paralele, Iubiți de Dumnezeu și Viață și vise, Delia Cenan vine acum în fața dumneavoastră cu un ciclu de 3 volume, intitulat Trilogia îngerilor, care constă din: I.Prietenul imaginar; II.Gabriel; și III.Poiana cu îngeri.

Dacă în primul roman din trilogie suntem introduși, cu o șăgalnică și creativă fantezie, în lumea interacțiunii îngerilor, „prieteni imaginari”, cu oamenii, cel de-al 2-lea volum este consacrat Arhanghelului Gabriel, cel care a adus Maicii Domnului și întregii omeniri Vestea Cea Bună a Nașterii Mântuitorului.”

„…În fine, ultimul roman al trilogiei este Poiana cu îngeri. Acțiunea sa începe la mare, pentru a se derula apoi mai ales la munte, acolo unde se poate trece prin anumite „portale”, în mai mult sau mai puțin fantastica „poiană cu îngeri”. Personajele din primele 2 romane se întâlnesc aici, în cel de-al 3-lea.

Peste tot, fantezia scriitoarei e debordantă. Știe să folosească foarte bine fantasticul, făcându-l să pară obișnuitul de zi cu zi. Asistăm, citind această carte, la adevărate răsturnări de situații, de obicei toate cu happy-end, fie o nuntă, fie un botez… – regizate parcă de îngeri. Implicați trup și suflet în destinul oamenilor cu care interacționează, luând chip uman, acești îngeri fac întotdeauna bine, îi fac pe oameni  fericiți.”

(Mihai Georgia, din prezentările pregătite pentru eveniment)

*

Publicitate