Neagu Djuvara – dincolo de timp
Mă bucură faptul că pot să scriu despre un om pe care-l prețuiesc foarte mult. Mă bucură faptul că sunt contemporan cu un om deosebit, care, chiar dacă ne vedem rar, ştiu că există undeva lîngă noi, printre noi. Mă bucură faptul că ursitoarele au decis să ajungă la vîrsta patriarhilor în cele mai bune bune condiţii de funcționare. Căci, altminteri, viaţa nu ar mai fi o mare bucurie şi o suită neîncetată de mirări, ci o lungă agonie asortată cu suferințe, resemnare, plictiseală şi resentimente. Dacă nu mai punem la socoteală varia poticneli ale trupului şi nevolniciile, în multe cazuri, buruienoase ale istoriei imediate. Lui Neagu Djuvara i-a fost dat să înfrunte şi să depășească destule astfel de potrivnicii. Dar şi o natură tare, de vechi os boieresc cu sînge armânesc l-a făcut să fie ceea ce este. Un om simplu, natural şi firesc. Într-o lume a trăirilor artificiale, într-o lume a ideilor artificioase, într-un univers plin de violențe, cataclisme şi catastrofe, nimic nu-l împliedică pe dl Neagu Djuvara să fie autentic. Şi senin.
Asta nu se mai învață. De nicăieri. Bunica te poate îndruma cum să foloseşti cuţitul şi furculiţa. De exemplu tocătura de carne nu se taie. Mama îţi poate sugera cu discreţie cum să te îmbraci în diferite ocazii. Nu tu întinzi mîna celui mai în vîrstă. Tata te poate îndruma cum să te comporţi în compania damelor sau ce să faci la pocher atunci cînd ai doar perechi de regi cu valeţi şi miroşi că adversarul ar putea avea trei aşi. Dar nimeni nu te poate învăţa să fii tu însuţi. Asta a făcut dl Neagu Djuvara toată viaţa.Să fie el însuşi. Nu e puțin lucru, nici uşor. Sigur, este doar o supoziţie. L-am cunoscut la anii senectuţii – nu e simplu să rămîi de lemn tănase cînd ţi se spune cu aerul că apa curge,” Mîine mă duc la aeroport… Vine fata mea de la Paris…Dar cîţi ani are fata dvs.? Fata mea are 70 de ani !!!??? “. Ce să mai spui, devii brusc visător. Exact opusul unei astfel de atitudini ne oferă biografia – spusă sau scrisă, povestită în orice caz – a Dlui Neagu Djuvara.Căci înainte de a fi diplomat sau istoric, că a fost ostaş român pe front sau consilier diplomatic în Africa, că a studiat în Franţa sau a citit şi scris în România, că a fost şi a rămas un om de lume sau de cuvînt. Cuvînt scris.
Într-o lume care trăncăneşte fără limite, Dl Neagu Djuvara gîndeşte temeinic şi scrie judicios. A fost şi a rămas un spirit alert, un fin observator al prezentului şi al trecutului. La viitor se pare că este mefient. Dar să nu mai lungim pelteaua encomiastică, Dl Neagu Djuvara este un prodigios povestitor. Un mare povestitor, din cea mai nobilă spiţă a povestitorilor. Din antichitatea greacă şi lumea orientală, pînă în contemporaneitatea românească. Nu ştim ce efect au avut asupra istoriografiei româneşti studiile, nu puţine, desigur, dar evident iconoclaste, ale istoricului ce s-a născut dintr-o memorie prodigioasă, un zburdalnic joc al ideilor şi un excelent simţ al limbii. Nu credem că minimalizăm aportul intelectual al Dlui Neagu Djuvara dacă-l considerăm în primul rînd un vajnic mare povestitor. Chiar dacă temeinicia şi orgoliul de a fi scriitor nu mai au astăzi consistenţa convingerilor lui Radu Petrescu – acel extraordinar Consul Romanus, din volumul său „Meteorologia lecturii” ar putea fi studiat şi de elevii puberi şi de sclifosiţii întorsăturilor de frază şi atît – Dl Neagu Djuvara, credem noi, reface şi poate împrospăta acest orgoliu.
„Amintiri din pribegie”, cea mai puţin savantă dintre cărţile istoricului, cu deja o impresionantă bibliografie academică la activ, credem noi cu sfială, respect, preţuire reală şi prietenie cuvincioasă, este unul dintre vîrfurile prozei românești. Ei da, despre mîndra literatură este vorba şi nu despre biata istorie. Un moment care ar merita marcat de funcţionarii in charge ai literaturii române. Prozele lui Neagu Djuvara sunt un exemplu de cum se pot mînui nexurile epice şi cum se poate îmbogăţi sensul unei poveşti. Harul povestirii şi darul de a povesti al celui care s-a ocupat intens de istoria mai veche şi mai nouă – oricînd şi oriunde se pot găsi pomelnice cu volumele pe care le-a scris deja vîrtosul povestitor în ultimii ani ai unei contorsionate biografii – fac, ar putea face, mîndria literaturii române. Din toate timpurile. Din vremea lui Dosoftei, Neculce şi Miron Costin – Se fac cronicarii la școală? Habar nu avem!- trecînd prin Ion Ghica, nu neapărat cel din „Scrisori către V. Alecsandri”, ci acela din extraordinarele „Convorbiri economice” – Se fac la şcoală sau la facultate ? Avem mari îndoieli!- trecînd prin Creangă, Slavici şi Rebreanu, prin Papadat Bengescu, Camil Petrescu, Holban şi Sebastian, şi mai aproape de noi, Marin Preda, Buzura, Breban, Adameșteanu, Mircea Nedelciu şi Gheorghe Crăciun. Facem această glosă de situare a unui prozator de marcă într-un moment cînd proza este asaltată necuviincios de jurnalism, iar virtuțile ficţiunii devorate de senzaționalul, de multe ori găunos şi lipsit de substanţă al realității ce generează ceea ce anglosaxonii numesc non-fiction.
Nu orice text este proză, nu orice fel de discurs este literatură. Chestiunea de fond ar fi dacă produsul prozei ar fi bun sau rău, așa cum categorisea Enescu muzica. Şi atît. Bună sau proastă. Prin scrisul său direct şi elegant deopotrivă, prin înscrisurile sale legate de un trecut fabulos şi un prezent pîclos, Dl Neagu Djuvara ne îndreptăţește să credem că literatura română mai are un viitor. Nu e neapărat necesar să obţinem un premiu Nobel pentru România. Nu e neapărat mare nevoie ca autorii români să fie traduşi în 30 de limbi şi să conferenţieze peste tot mapamondul ca să desluşim nişte crîmpeie, reale sau nu, de viaţă şi mare literatură. La ceas aniversar ni se pare necesar să amintim de toate isprăvile unui om, altminteri cuviincios şi de o politeţe rară. O frumoasă lecţie de gimnastică a ideilor, dar şi de a trăi şi mai frumos. În echilibru cu lumea, şi, mai ales , cu tine însuţi.
Vă mulţumim, Domnule Neagu Djuvara, pentru această lecţie de viaţă şi vă dorim din toată inima, LA MULŢI ANI!
*
Să ne fie îngăduit ca, alăturînd şi urările noastre de La mulţi Ani! Excelenţei Sale, Domnului Neagu Djuvara, să completăm textul prietenului nostru Bedros Horasangian cu lista lucrărilor publicate de cel a cărui laudatio tocmai a-ţi parcurs-o:
- Le droit roumain en matière de nationalité , Paris, 1940.
- Démétrius Cantemir, philosophe de l’Histoire, în Revue des études roumaines, Paris, 1973.
- Civilisations et lois historiques, Essai d’étude comparée des civilisations, Mouton, Paris – Haga, 1975 (carte premiată de Academia Franceză)
- Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Humanitas, 1995.
- Aromânii: istorie, limbă, destin, ed. Fundaţiei Culturale Române, 1996.
- O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie, Humanitas, 1999.
- Cum s-a născut poporul român, seria Humanitas Junior, 2001.
- Mircea cel Bătrân şi luptele cu turcii, seria Humanitas Junior, 2001.
- De la Vlad Ţepeş la Dracula vampirul, Humanitas, 2003.
- Scrisorile spătarului Nicolae Milescu, roman, Humanitas, 2004.
- Există istorie adevărată?, Humanitas, 2004.
- Amintiri din pribegie, Humanitas, 2005.
- Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti, Humanitas, 2007.
- Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane (1914 – 1991), Humanitas, 2008.
- Amintiri şi poveşti mai deocheate, Humanitas, 2009.
- Ce-au fost boierii mari în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor, Humanitas, 2010. (Conf. http://ro.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara )
nicolae iuga
august 16, 2011
In privinţa spiritului, Neagu Djuvara este mult mai tânăr decât Băsescu – Udrea – Boc – Anastase. La mulţi ani!
vasilegogea
august 16, 2011
@nicolae iuga
Nobile Iuga de Sălişte, „în privinţa spiritului” cred că eşti prea generos acordînd posibilitatea unei comparatii între cei numiti de domnia ta şi Neagu Djuvara!
culai
august 16, 2011
Să faci – din Istorie – o nesfârşită, interesantă poveste de Viaţă. Cu bunele şi mai puţin bunele sale. Cu oameni şi pentru Oameni, cu bunii şi răii deopotrivă. Să nu detronezi eroi, să nu ofileşti sentimente, să evoci trecutul de parcă ar fi prezentul continuu… Să pui degetul pe o rană, spre vindecare…
„Prozele lui Neagu Djuvara sunt un exemplu de cum se pot mînui nexurile epice şi cum se poate îmbogăţi sensul unei poveşti. Harul povestirii şi darul de a povesti al celui care s-a ocupat intens de istoria mai veche şi mai nouă – oricînd şi oriunde se pot găsi pomelnice cu volumele pe care le-a scris deja vîrtosul povestitor în ultimii ani ai unei contorsionate biografii – fac, ar putea face, mîndria literaturii române.”
Subscriu.
vasilegogea
august 16, 2011
@culai
Exista o fotografie (pe net) a Istoricului, in care pare un Sherlock Holmes: dar, chiar asta este, un „detectiv privat” al Istoriei! Aureolat de farmec, inteligenta, ironie, tandrete, fermitate in optiuni si, da, d-le Culai, multa „umanitate”. O noblete, desi evidenta, discreta.
Mara
august 16, 2011
Urari de bine si sanatate din Cluj-Napoca unde ne petrecem mult asteptata vacanta. Va consider un reper moral si este suficient sa parcurg si trimiterile de pe blogroll sa ma consider o norocoasa.
Toate cele bune.
vasilegogea
august 16, 2011
@Mara
Bine ati venit la Cluj! Sper ca „voinicii” sunt veseli si plini de energie! Multumesc pentru prea magulitoarele aprecieri!Vacanta frumoasa!
Mara
august 16, 2011
Voi cauta neaparat sa citesc si „Amintiri din pribegie” , prezentarea imi trezeste curiozitatea. Pentru ca vad ca amintiti numele Breban si Adamesteanu, vara aceasta am citit la Cluj Provizorat de Gabriela Adamesteanu, Bunavestire de Nicolae Breban, Amor Intellectualis de Ion Vianu, Arta Refugii si Ostinato de Paul Goma(pe care l-am gasit numai la anticariat).Carti semnate Vasile Gogea nu am gasit din pacate nici la anticariat. As fi dorit sa citesc macar Dialoguri cu Monica Lovinescu…
Toate bune.
ovidiupecican
august 16, 2011
Dragă Vasile,
Excelentă ideea de a sărbători unul dintre bătrânii înțelepți și sprințari de care încă, norocoși din cale afară fiind, dispunem. În cultura română lumea moare cam în pripă, proiectele rămân neduse până la capăt, promisiuni, promisiuni… Nu uita că tot în acest an, puțin mai încolo, avem o altă celebrare de excepție: filosofia românească atinge maximul său cronologic dintotdeauna cu timișoreanul Mihai Șora. Nu știu să fi fost nici în istoriografia română vreun record mai mare de longevitate decât în cazul lui Neagu Djuvara! Iar dacă așezi longevitatea alături de vitalitate și de luciditate, miracolul este real. (Uite alte daruri pentru cultura noastră care o propulsează în cerul cel mai înalt pe care l-a atins ea, după Hertha Mueller și Norman Manea, recunoscuți internațional cum, până acum, doar E. Ionesco, eventual, a părut să fie, ca membru al Academiei Franceze sau Martha Bibescu și Mircea Eliade, ca aleși ai Academiei Belgiene.)
Neagu Djuvara este extrem de important însă și pentru filosofia istoriei, fiindcă discipolul lui Raymond Aron se numără printre puținii filosofi români ai istoriei cu o operă închegată (ar mai fi Xenopol și Blaga, restul și-au diseminat prin operă concepția, lăsându-i pe alții să le-o reconstituie). Nu este deloc puțin lucru.
Am scris, nu doar o dată, cu mare plăcere despre autor și opiniile domniei sale, chiar și atunci când m-am situat altminteri decât domnia sa în raport cu o problematică sau alta. Întotdeauna însă am apreciat dăruirea, inteligența și atenția cu care și-a înfăptuit demersurile. A oferit copiilor o istorie pe înțeles – mai sinceră, poate, decât a lui Florin Constantiniu -, a tratat chestiunea originilor într-o manieră inteligentă, neconcesivă și bine argumentată conform ideii că românii n-au fost insulari și că tot ce s-a petrecut major în Europa trebuie să fi avut corespondențe și la noi, a dezbătut chestiunea dictaturilor interbelice – cu o pudoare dată de propriile situări, ce putea fi mai decis înlăturată, în folosul unei abordări frontale -, a dat o imagine vie a aristocratismului românesc, a comentat cu fermitate politica actuală.
Sper să îl avem în continuare pe dl. Neagu Djuvara cât mai mult timp, în sănătate, alături de noi!
La mulți ani!
vasilegogea
august 16, 2011
@Mara
Voi incerca sa las un plic pentru d-voastra la una dintre librariile din centru. Am sa va scriu un e-mail la momentul oportun. Cu multumiri pentru interesul acordat.
vasilegogea
august 16, 2011
@ovidiupecican
Frumos, dens si exact „crochiu”, ca de la istoric la istoric!
Multumesc, Ovidiu!
Samsara
august 16, 2011
Cu respect deosebit!
La multi ani !
vasilegogea
august 16, 2011
@Samsara
Multumesc pentru vizita si pentru „semn”!
Am „vizitat” si eu (nu e prima oara!) „galeria” d-voastra si am vazut acolo imaginea fascinanta a unei… „piramide” pe care nici egiptenii de acum cinci mii de ani n-ar fi putut s-o construiasca!
Iancu Motu
august 16, 2011
Draga Vasile,
dacă nu scria Ovidiu ceea ce a scris despre dl. Djuvara trebuia s-o fac eu. Ce sa mai adaugi? Poate doar observaţia că farmecul celui pe care-l felicităm pentru longevitate este ieşit din comun. Are, mereu, ceva şugubăţ, o fină ironie şi autoironie. Ca istoric ce să mai vorbim. A adus contribuţii importante mai cu seamă la nivelul începuturilor Evului Mediu. Îl apreciez în mod deosebit şi pentru că nu-l vezi aproape niciodată încruntat.
vasilegogea
august 16, 2011
@Iancu Motu
E ca si cum ai fi facut-o! Ma bucur ca te-ai intors din calatorie plin de energie si pus pe treaba! Fii bine venit!
vasilegogea
august 16, 2011
@nikuelektriku
Merci, don’ niku!
Ion Ionescu
august 17, 2011
@nicolae iuga
D.l Djuvara declara intr-un interviu ca „tineretea tine de caracter”.
Poate de aceea avem asa de multi oameni „batrini” in Romania!
Mara
august 17, 2011
Multe multumiri, dar dupa mai multe insistente ieri am reusit sa gasesc pe str. Napoca la Libraria Dacia „Scene din viata lui Anselmus”. Erau pe rindul din spate si a durat ceva timp pina sa dam de ele. Din pacate adresa de email este a unei prietene pentru ca a mea nu am putut-o accesa de aici (probabil pentru ca a stat in nelucrare aproape 2 luni) si deci nu vom putea comunica. Va multumesc pentru amabilitate. Mai avem o saptamina de stat in Cluj in care ne dedicam sportului. Cu respect, toate cele bune.
vasilegogea
august 17, 2011
@Ion Ionescu
Da, observase acest lucru si Eminescu, desi il idealiza pe Mircea cel… Batrin!
vasilegogea
august 17, 2011
@Mara
In regula. Va doresc o saptamina cit mai placuta, mai ales ca timpul pare sa tina cu d-voastra! De asemenea, lectura placuta!
Dan Goglează
august 17, 2011
LA MULŢI ANI din tot sufletul celui pe care-mi place să-l denumesc „VATER DER NATION“ sau lui MoşNeagu cum mi-a propus/permis să-i zic!
Dacă ne putem mândri cu o “minune”, din toate punctele de vedere, atunci aceasta este OMUL Neagu Djuvara.
Am avut onoarea să-l aud, să-i vorbesc, să-l ating, să-i fiu gazdă şi cred că toţi românii şi-ar dori acest lucru. A dialoga cu el este un privilegiu sacru pe care-l acordă cu desăvârşită modestie şi înţelepciune. Aportul lui la prelucrarea complexelor (tendinţa de înfrumuseţare a trecutului în general) întreţinute de miturile naţionale (personale la urma urmei) a fost, este şi va fi procesul purificator de care avem nevoie permanent.
Mulţumesc Vasile,
Dan Goglează
Ps. Vasile dragă, deşi ziua lui e pe 18 august, nu-i rău că începem mai devreme, de ce numai nunţile să ţină trei zile?!
vasilegogea
august 17, 2011
@Dan Goglează
Mulţumesc pentru „dar” la această, într-adevăr „nuntă” a spiritului românesc viu, nepervertit nici de suferinţă, nici de succes, fără complexe de inferioritate, fără aere de superioritate, un generos şi un lucid cu fină şi tandră ironie. Cred că i se potriveşte spusa lui Jankelevitch: el nu a confundat niciodată insulele cu continente, nici lacurile cu oceane.
Cu „începutul mai devreme” e o întîmplare (dar ce e „întîmplare” atunci cînd ne mişcăm în lumea spiritului?): am confundat zilele din calendar! Ar fi trebuit să postez abia după ce articolul ar fi apărut în „Observator cultural” (pentru care a fost scris de Conu Bedros – căruia îi mulţumesc şi aici pentru generozitate!), sper, însă, că nu se va supăra nimeni, avînd în vedere că n-am făcut altceva decît decît, cum spui, să „petrecem trei zile”, bucurîndu-ne împreună.
vasilegogea
august 18, 2011
Mădălina
Multumesc pentru prezenţa ta la această aniversare!
Anca Hatiegan
august 19, 2011
De curand am terminat Istoria romanilor povestita celor tineri – si ce incantare a fost sa citesc asa ceva! Un La Multi Ani Fericiti d-lui Djuvara, din toata inima! Intr-adevar, o combinatie rara de har, cultura, stiinta si umanitate – in cel mai inalt sens al cuvantului!
vasilegogea
august 19, 2011
Mentionez, cu multumirile de rigoare pentru alaturarea la sarbatorirea acestui „Nestor” al istoriografiei romanesti, ca acest articol a fost preluat de http://www.ftr.ro/blog-din-cluj-neagu-djuvara–la-95-de-ani-un-portret-de-bedros-horasangian-50058.php, de http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15472:neagu-djuvara-la-95-de-ani&catid=37:cultura&Itemid=133, precum si de http://vetiver.weblog.ro/2011/08/17/neagu-djuvara-%e2%80%93-la-95-de-ani/.
De asemeni, multumim pentru ingaduinta tacita pentru publicarea fortuita, inainte de aparitia in revista, redactiei „Observator cultural”.
Ozn de Brașov
august 21, 2011
Vasile dragă,
nu doresc să fie prea curând când voi pășii pe strada Neagu Djuvara însă nația va trebui să pășească cu mîndria din pasul de defilare pe aleea propriei istorii, redată de un titan al sinceritații și iubirii de adevăr.
telenovelele ruso-comuniste, pe care le-am tocit pe bănci de lemn în scunde fabrici de oameni noi și-au îngropat deadevăratelea de acum,scornelile, actorii,figuanții, scenariștii și producătorul.
Maestre mulțumim și vă urăm înapoi tot binele pe care ni l-ați făcut,de acum se poate
să cânte trompeții
trece și petrece Măria Sa Istoria României
cinste și onoare
Ozn de Brașov
iată
Libertate pentru Dreptate
vasilegogea
august 21, 2011
@Daniel Onaca
Multumesc pentru vizita si semn! V-am facut si eu „o vizita” si „m-am simtit bine”. Indemn si pe prietenii nostri sa va viziteze, la malul Nisse-ei! Adica, aici: http://levantin54.wordpress.com/.
Anca Marin Butnarescu
aprilie 2, 2014
Un exemplu bun de urmat. ” La Multi Multi Ani Sanatosi si fericiti! ”
Cu deosebita stima,
A.M.B.