Nu există, încă, un răspuns convingător, cu atît mai puţin unanim acceptat (sau acceptabil), la întrebarea care încearcă să aducă lămuriri cu privire la motivaţia gestului extrem făcut de I.L. Caragiale în toamna anului 1905, după un periplu („antrenament”?) prin Europa de aproape doi ani. Este vorba despre decizia de a se stabili definitiv la Berlin (după două sau trei tentative eşuate de a se muta la Braşov, Sibiu sau şi Cluj) şi de a „mînca”, pînă la moartea sa în 1912, „franzela exilului”.
Într-un interesant eseu – întrebare şi răspuns – formulate sub titlul Ce căuta Grecu’ în Germania?, publicat de Ioana Pârvulescu în România literară, acum zece ani, găsim inventariate două serii de premize (geografice şi psihologice) dar şi analizate iluzorii soluţii „narative” pentru înţelegerea opţiunii lui Caragiale. Pînă la urmă, însă, încercarea autoarei rămîne sub semnul motto-ului ales pentru demersul domniei sale: „Stabilirea lui Caragiale […] la Berlin este un episod dintre cele mai nelămurite.” (Şerban Cioculescu)
Dar, dacă am folosi un „ochean întors” (după expresia şi procedura lui Radu Petrescu), cum am putea înţelege această expatriere voluntară a dramaturgului? Înainte de toate, am „izola” un nucleu semantic pe care îl vom investi cu rolul de element de echilibru şi ordine, atît în opera cît şi în biografia lui Caragiale. Vom spune direct că am ales pentru această funcţie expresia curat constituţional, care, în variante contrase sau dilatate, se regăseşte în mai tot spaţiul literar creat şi biografic locuit de scriitor. Ca un nelipsit personaj de fundal, chiar dacă fără replici! (Asemănător peisajului în filmele western americane.) Participarea la configurarea noţiunii – şi realităţii subîntinse – de patrie a nucleului semantic izolat se vădeşte de îndată ce apelăm la una dintre cele mai noi definiţii ale acestui spaţiu, tot mai mult invocată în discursul neoconservatorilor americani sau popularilor europeni din zilele noastre. Mai ales atunci cînd este vorba despre reforma arhitecturii şi funcţiilor statului după prăbuşirea spectaculoasă a comunismului. Este vorba despre definirea patriei ca spaţiu constituţional şi juridic în care cetăţeanul se simte „confortabil”, adică, în termenii noii doctrine „la adăpost de agresiunea realităţii”. Este, evident, vorba despre un alt gen de confort decît cel eminamente burghez. Caragiale tocmai „regulase” din punct de vedere juridic moştenirea Mămuloaiei, nu mai era nevoit să se agaţe de cine ştie ce post de „impiegat” pe la vreo regie de stat! (Şi nu alegi, meteorologic vorbind, un loc rece şi umed doar din cauza secetei şi caniculei nici, cultural vorbind, un spaţiu lingvistic în care eşti total neajutorat!)
A trăit Nenea Iancu într-un asemenea spaţiu? Sunt destule probe pentru a da un verdict negativ. Nu este cazul să recapitulăm în detaliu. Ajunge să amintim doar umilinţele îndurate cu „afacerea Caion” sau refuzul repetat al Academiei. Astfel, putem spune acum, că exilul lui a fost unul … „curat constituţional”! Un ecou al pristandalianului oximoron!
________________________________
Text publicat, în revista Tribuna, nr. 229, 16-31 martie, 2012, la rubrica Mofteme. Ilustraţia rubricii: din expoziţia virtuală I.L.Caragiale în arta grafică mondială, realizată de graficianul Nicolae Ioniţă pe site-ul său http://www.personality.com.ro/caragiale.htm.
tirguketrii
martie 27, 2012
O monografie Caragiale e lacunară, de se ocultează cauzele (spun Cauze, nu motive) plecării sale din patria părinţilor săi, dar şi a copiilor lui. Limpede este că n-a plecat de bunăvoie, ci aproape silit la exil.Suntem nu departe de dispariţia tragică a lui Eminescu, iar samurachii au tot cătat la acari păuni prin anturajul nenorocosului poet, însă numai printre femei şi prieteni, nu şi printre capii politici, care se ştie de-acum cum l-au „lucrat” pe Cetăţean şi pe Gazetar, dar şi pe Liderul „Carpaţilor”. Veronica, prima lapidată, n-a mai rezistat şi l-a urmat la nici două luni (cred că nu exagerez).
Caragiale, mai tăbăcit, a mai rezistat nişte ani, protejat de Casa Regală, mai ales de Carmen Sylva, pentru care făcea multe, inclusiv regie de teatru-n mica sală de la Peleş, unde aduna nu doar domnişoare şi dame de la curte, dar şi fanţi vestiţi. Ce se dedau nu doar la teatrul de pe scenă. Aşa, pesemne, cum n-a fost străin de Carol I episodul amoros dintre Elencu şi Nandy, nici de Caragiali n-avea cum fi… L-o fi alimentat, l-o fi spionat – nu ştiu. Nici alţii nu spun. Dar, fapt este că multe capete au căzut după logodna secretă, protejată de regină. Curtea ei a fost spulberată prin occident, iar unii au primit somaţie să nu mai calce prin ţară. Să fi făcut şi Caragiali parte dintre cei pedepsiţi?
Nici dramaturgia sa nu i-a adus, decît ponoase. Caionii şi Titircii-inimă-rea şi Pomponii s-au coalizat ca să-l boicoteze. Nici ploieştenii, nici măcar mizilenii ori buzoienii nu-l mai agreau. Iar la Ieşi, încă mai era Alecsandri la mare căutare.
Şi-n plus, pică moştenirea Mamuloaiei, de care nu s-ar fi bucurat, dacă nu se-ndepărta cît mai mult de braţul hrăpăreţ al altor pretendenţi şi al Legii ce nu mişca un deget fără a-i fi uns bine.
E, totuşi, de ştiut: de ce a ales, între toate capitalele, marile oraşe europene, taman Ber-linul. Nu cred că-i plăceau urşii. Cred mai degrab’în raţiuni economice. Bogat, dar ioc risipitor, Grecul.
Refuzul său repeţit de a se-ntoarce-n ţară definitiv l-a explicat şi singur într-o poezioară-parabolă, tragicomică, pastişă a fiului rătăcitor: întors între ai săi, îndopat cu de toate, a crăpat de-atîta bine…
Mă opresc aici. Aştept punerile la punct, punctele de suspensie, tăceri elocvente.
vasilegogea
martie 27, 2012
@tirguketrii
Ei, „puneri la punct”!Va dau o veste buna: sunt, in mare parte, de acord cu cele scrise!
tirguketrii
martie 27, 2012
Răsuflu uşurat.
Nu-i uşor să glossezi depre I.L. Caragiale-n faţa (nici măcar în spatele!) unui Cunoscător.
vasilegogea
martie 27, 2012
@tirguketrii
…dar, nici sa… glisezi!
tirguketrii
martie 27, 2012
au gissat atîţia „inovatori” de scenarii şi regii, dar nimeni-nimic…, ba, da: lauri şterpeliţi de pe Acropole.
InimaRea
martie 27, 2012
N-am actualizat lecturile despre biografia lui Carageale. Imi amaintesc c-am citit – undeva-cindva – ca era o clauza in testamentul Mamuloaiei, care obliga la rezidenta la Berlin.
Luind-o mai terre-a-terre, Carageale a procedat intelept fugind de caracuda bucuresteana, dupa ce daduse faliment cu beraria – unde era cel mai bun client al sau fiindca cel mai iubit dintre paminteni.
Pe la 50 de ani, un om „e in etate” si azi, darmite pe-atunci. Asa ca era normal sa ia in serios ideea de siguranta materiala oferita de mostenire. Oricum, el epuizase toate posiblitatile de „a se ajunge” in Tara – literar, dramaturgic, administrativ (a fost director la National, nu?) de afaceri. Nemipunind la socoteala „ghinionul” sau politic.
Din niste scrisori ale sale – parca si aici publicate de tine, Vasile – reiese nu doar ca-i era dor de viata din Tara, dar si ca se cam dezobisnuise de ea (ma refer la aventurile cu Delavrancea, un tip „natural” pina la nevroza, data fiind austeritatea moravurilor germane).
Carageale a murit fix la 60 de ani. Cumva, la timp pentru a nu i se narui increderea in soarta sa. Daca-l apuca anul 1918, in Germania devastata de razboi, i-ar fi fost bine? Sau, la 80 de ani, sa-l fi apucat pe Hitler.
Eu zic c-a fost norocos Carageale – viata i-a facut o reverenta inaintea despartirii.
vasilegogea
martie 27, 2012
@InimaRea
„Curat” norocos! Daca mai traia pina la primu’ rezbel, ajungea, din nou, „coleg” cu Slavici, da’ nu la „Timpul”, la… Jilava!
Dorin Tudoran
martie 27, 2012
@Vasile Gogea
Un singur repros am a-i face „Grecului”: trebuia sa-l ia cu el la Berlin si pe @ Dl Goe.
tirguketrii
martie 27, 2012
DAaaarrr, eu cu/pentru-cine votezîzîzî?
Cu/pt. Mamuloaia, Titircii au rexveneticii ce au ajuns mai bogaţi în nici jumate de veac, decît toţi alogenii de ei aduşi, decît toate bisericile seculare… Cucucucucucu Cine?
vasilegogea
martie 27, 2012
@Dorin Tudoran
Ha, ha, ha! Dar, (para)vorba lui Slavici: cine s-a nascut la Bucuresti, n-are ce cauta la Berlin!
InimaRea
martie 28, 2012
Slavici era antiunionist, de-aia a ajuns la Jilava. Carageale ar fi ajuns persiflindu-l pe Averescu, calare pe calul lui alb, cu mantia aia alba a lui, de arhanghel al dreptatii.
Averescu – ce nume, dom’le!
vasilegogea
martie 28, 2012
@InimaRea
Korekt! (numele e cum e, dar maresal a fost pe bune!)
InimaRea
martie 28, 2012
Mda, maresal al unei tari ocupate pe jumatate, cu doua capitale si doua guverne.
Imi place c-avem si-acum maresal, in Statutul ofiterilor. Cind l-am vazut ultima data, era doar pentru timp de razboi, Daca „joaca” Basescu cum stie el si ne pricopseste c-un maresal?
InimaRea
martie 28, 2012
Da fapt, n-a fost Udrea maresal al Palatului?
Nume predestinat – si Urdareanu, tot asa.
Urda nefiind nici cas, nici cine stie ce brinza.
vasilegogea
martie 28, 2012
@InimaRea
Da, daca Basescu vrea, poate! Doar avem contigente militare in teatre de razboi!
InimaRea
martie 28, 2012
Asa o s-avem si noi Africanu’ nostru, este?
vasilegogea
martie 28, 2012
@InimaRea
Este!… de poveste…
sergiu vâlcu
martie 30, 2012
psihologic vorbind, conu Iancu se cam săturase să mai trăiască în copaia cu zoaie a Dâmboviţei, zoaie pe pare le tratase atât de bine cu sodă caustică, cu vitrion… deşi cam degeaba , în planul năravurilor naţionale (nu şi al literaturii!)