*
Expoziţie din arhiva „Dorin Tudoran”,
la Biblioteca Judeţeană
*
*
Scriitorul Dorin Tudoran, oponent al regimului comunist, a trebuit să plece din România în anii ’80 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, după care a revenit în ţară, iar în 2016 a vizitat localitatea Bichigiu, de unde era tatăl său, descendent al eroului Tănase Todoran, tras pe roată de austrieci în locul numit Mocirla, din Salva, şi sanctificat de Biserica Ortodoxă în grupul Martirilor Năsăudeni.
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a deschis o bibliotecă sătească purtând numele scriitorului, care mai târziu a făcut o donaţie de cărţi, documente personale, înregistrări cu emisiuni difuzate de posturile de radio „Europa Liberă” şi „Vocea Americii”. O parte din fabuloasa donaţie a scriitorului este accesibilă publicului bistriţean prin intermediul unei expoziţii deschise în spaţiul foarte generos de lângă sala de conferinţe „Gavril Scridon”.
Referitor la expoziţia eveniment, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, scriitorul şi preotul Ioan Pintea, ne-a spus: „Socotim de mare importanţă punerea la dispoziţia publicului a cărţilor, revistelor, înregistrărilor din biblioteca şi arhiva lui Dorin Tudoran, neîndoielnic un mare scriitor, un om de curaj de care ar fi mândru şi antecesorul său Tănase Todoran. Ne bucurăm ca această zestre să se fi întors în ţinutul de origine al scriitorului, căruia îi apreciem nu numai valoarea literară, ci şi ataşamentul, dragostea pentru locurile rădăcinilor sale şi oamenii din Bistriţa-Năsăud. Este o expoziţie care oferă o perspectivă asupra parcursului de până acum al omului şi scriitorului, care merită cunoscut”.
*
*
*
(http://www.mesagerul.ro/2017/05/08/expozitie-din-arhiva-dorin-tudoran-la-biblioteca-judeteana)
*
O nouă, simbolică și generoasă, „întoarcere” a poetului la „izvoare”!
Pentru care merită recunoștința noastră!
*
(Re)citiți și
Dorin Tudoran – un „grănicer” (exilat) „al libertăţii” s-a întors acasă!
*
Liviu Antonesei
mai 9, 2017
Frumos gest, dar nu mă miră la fratele Dorin!
Dorin Tudoran
mai 9, 2017
Draga Vasile,
Venind de la tine, vestea chiar are o semnificatie.
Cu drag pentru tine si ai tai,
Dorin
vasilegogea
mai 9, 2017
@Dorin Tudoran
Mă gîndeam eu că „mesagerul” nu trece… Oceanul! Așa că, adăugînd și bucuria mea, l-am „ajutat” un pic!
dgontelus
mai 9, 2017
Mai mult chiar decât limbajul articulat, o bună gestiune a memoriei – istorice, culturale, individuale, colective – reprezintă o confirmare a umanității. Un semn bun într-o zi de sărbătoare!
Ioana Haitchi
mai 13, 2017
A republicat asta pe Poetaria Journal.