Remember Romulus Rusan la Cluj sau despre memoria „Memorialului Sighet”

Posted on mai 27, 2017

2Romulus RusanIstorie, memorie, memorial sau cum se construiește un miracol

*

*

„Iată, această carte conține o bună parte a vieții lui Romulus Rusan din ultimele două decenii, acea parte formată și din zilele săptămânii și din weekenduri, și din orele zilelor și din orele nopților, acea parte din cauza căreia nu avea timp să meargă nici la doctori, nici la concerte, nici să-și întâlnească prietenii, nici să-și deschidă manuscrisele literare, pentru că prioritară era întotdeauna munca la Memorial, din ce în ce mai solicitantă pe cât trecea timpul.” (Ana Blandiana)

„Poate înlocui o carte scrisă pe pereții unei închisori cărțile de literatură pe care, evident, le-am fi putut scrie în această perioadă? Poate Memorialul, pot expozițiile sau chiar zecile mii de pagini de istorie editate de noi să țină loc virtualelor cărți de literatură nescrise? Răspunsul este simplu: tot ce am făcut în aceste două decenii este un prinos adus justiției care a întârziat să vină în acești douăzeci de ani în România.” (Romulus Rusan)

*

„Ceea ce facem la Memorialul Sighet nu este făcut ca să-i trezească pe sceptici, nici ca să-i întărâte pe noii filosofi împotriva eroismului victimelor, ci doar ca să ridicăm cortina spre un trecut aproape necunoscut. (…) 

Deschisoarea de la Sighet – cum a numit un istoric norvegian Memorialul nostru – este un manual deschis pe care l-au citit sau măcar văzut peste un milion de oameni din toate colţurile lumii (şi, bineînţeles, mai ales, tineri din România), iar recenta expoziţie de la Parlamentul European din Bruxelles a venit tocmai ca o recunoaştere a întâietăţii lui printre alte asemenea, mari sau mici, muzee de acest gen.

Cred că am conceput Memorialul de la Sighet – al victimelor comunismului, dar şi al rezistenţei faţă de comunism – ca pe un numitor comun: al recunoştinţei faţă de bătrînii care „n-au avut tinereţe“ şi al datoriei faţă de tinerii care nu mai ştiau ce fusese înaintea lor.

Atunci, în 1993, nu bănuiam ce va fi în viitor, ne propuseserăm doar ca Memorialul să fie o carte de istorie autentică, ferită de clişee.” (Romulus Rusan)

(http://www.memorialsighet.ro/memoriam-romulus-rusan-13-martie-1935-8-decembrie-2016/)

*