„DINCOLO DE ZID”: O carte-interviu (inedit) cu Doamna Doina Cornea

Posted on noiembrie 27, 2017

3Carte de interviuri cu Doina Cornea

Robu Razvan

Editura Argonaut organizează prezentarea cărţii,

Doina CorneaDincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism;

autor, Cornel Jurju.

Evenimentul va avea loc

marţi, 28 noiembrie, începând cu ora 18.00,

la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj (sala Ioan Muşlea).

Cartea, apărută la Editura Argonaut, cuprinde un amplu şi inedit interviu cu doamna Doina Cornea, pe care autorul l-a realizat în anii 1998-1999. Interviul are un caracter biografic, parcurgând întreaga viaţă a eroinei anticomunismului românesc, începând de la primele amintiri ale copilăriei şi până în „prezentul” anilor 90. Povestea de viaţă a Doinei Cornea, „se derulează sub evidentul semn al eticii. Curajul opozantului anticomunist, întemeiat pe nevoia trăirii în adevăr, devine un curaj al naratorului preocupat de afirmarea fără menajamente a adevărului, indiferent dacă acesta bulversează versiunea oficială/publică asupra unor fapte, întâmplări, biografii ale trecutului-prezent”. (autorul)

Mărturisirea este preliminată de un consistent text analitic (structurat în mai multe capitole) care completează conţinutul documentului oral, dar care, mai ales, caută o fundamentare cauzal-explicativă a exemplarei biografii anticomuniste a Doinei Cornea. Acest demers pleacă de la premisa „că s-ar putea dovedi revelatoare o încercare de (re)asamblare a cazului Doina Cornea în condiţionările biografice personale şi de familie, dar şi în contextul istoric în care acesta a apărut (naţional şi regional)”. (autorul) Tot în această secţiune se realizează o repoziţionare a Doinei Cornea în problematica disidenţei româneşti, aceasta fiind definită ca „opozant al comunismului” datorită radicalismul acţiunilor şi reflecţiilor sale antitotalitare.

Cartea lui Cornel Jurju readuce în atenţie o biografie de excepţie care mărturiseşte convingător despre importanţa actului civic în societatea modernă, despre semnificaţia unei existenţe sociale normată de riguroase principii ale moralei, de sentimenul religios cel mai profund sau de o sinceră şi de durată trăire patriotică.

        „Aș putea zice că au fost 10 ani de luptă, din care 8 ani sigur publici și n-am plecat [din țară – n.n.]. În ultimul timp, cred că și dacă m-ar fi omorât tot n-aș fi plecat pentru că te întărești făcând zi de zi un mic exercițiu spiritual de demnitate.
        Eu nu sunt, n-am nimic deosebit. Sunt un om ca toți oamenii. Și atunci, făcând zi de zi un mic exercițiu de rezistență, eu m-am îmbogățit și întărit spiritual. Eu citeam niște cărți și cu gândul să găsesc argumente, la sfârșit, împotriva comunismului, a materialismului. M-am înarmat pentru asta și mă și exersam. Fiecare puteam face asta. Toți am fost la fel de lași, la fel de fricoși. Eu am fost la fel ca și ceilalți, exact așa de fricoasă, de lașă, poate mai mare. Dar, eu am încercat să fac exerciții și alții nu.         Au zis că e degeaba. Așa spun românii la toate.”
Doina Cornea

(Surse:  http://gazetadecluj.ro/carte-de-interviuri-cu-doina-cornea/

și  http://cosmin-budeanca.blogspot.ro/2017/11/aparitie-editoriala-cornel-jurju-doina.html)

*

Posted in: Anamnesis, Ex libris