Poeziile din închisoare ale lui Corneliu Coposu prezentate la Cluj

Posted on martie 6, 2020

2Fundația Corneliu Coposu și Fundația Academia Civică împreună cu partenerii lor Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” au onoarea și plăcerea să vă invite la un eveniment deosebit: prezentarea volumului Poeme de Corneliu Coposu, poezii gândite în timpul celor 17 ani de detenție și puse pe hârtie după ieșirea sa din închisoare, în 1964.

Lansarea cărții va avea loc vineri, 6 martie, orele 18.00, în sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” și se va bucura de participarea doamnei Ana Blandiana, președinte Fundația Academia Civică, domnului Adrian Popescu, scriitor și a domnului Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv Fundația Corneliu Coposu.

„Corneliu Coposu nu și-a publicat poeziile din două motive: pentru că avea, ca om de cultură, o foarte înaltă părere despre poezie și pentru că avea, ca om politic, o foarte severă părere despre definiția acestuia. Dar și un motiv și altul nu fac decât să se adauge calităților intelectuale și morale ale celui care a avut puterea să facă prin viața și ideile sale cel mai mare dar generațiilor următoare: acela de a le fi model. Faptul că a scris versuri îi conturează profilul cu o lumină în plus. O lumină care ne îmbogățește istoria.“ (Ana Blandiana, din prefața volumului Corneliu Coposu, Poeme, Editura Fundației Academia Civică, 2019 )

*

RUGĂ

cerne Doamne liniştea uitării
peste nesfârşita suferinţă
seamănă întinderi de credinţă
şi sporeşte roua îndurării

răsădeşte Doamne dragostea şi crinul
în ogorul năpădit de ură
şi aşterne peste munţi de zgură
liniştea iertarea şi seninul

*

Publicitate