S-a stins din viață criticul „Mișcării literare” – Andrei Moldovan

Posted on octombrie 30, 2020

11        În această dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, inima criticului Andrei Moldovan a încetat să mai bată pe pământ.
În urma unei grele suferinţe, la doar 71 de ani, având încă foarte multe proiecte pentru literatura română, printre care este pe masa de lucru şi Istoria literaturii judeţului Bistriţa-Năsăud de la origini până-n prezent, nevăzându-şi încă publicată cartea Romanele poeţilor, Andrei Moldovan pleacă din această lume alăturându-se personalităţilor din galeria stelară.
          A predat cu mare drag literatura română la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, elevii săi prinzând drag pentru cultură, şi a ţinut ridicată ştacheta în rândul scriitorilor profesionişti ai judeţului.
          Din păcate nu-l vom putea conduce pe ultimul drum din cauza regulilor impuse de pandemie, însă suntem alături de familia Moldovan, de soţie, cei doi copii şi nepoţi, rugându-l pe bunul Dumnezeu să le dea mângâiere, iar sufletul celui plecat dintre noi să aibă parte de odihnă veşnică.
          Citește mai mult, aici:
*
Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România anunţă cu tristețe stingerea din viaţă a scriitorului
Andrei Moldovan, critic și istoric literar.
Odihnească-se în pace!
Andrei Moldovan ( 2 februarie 1949, Chiuza, jud. Bistriţa-Năsăud – 30 octombrie 2020, Bistrița), Profesorul de literatură din Beclean, a debutat oarecum târziu, cu o carte despre Coşbuc (Coşbuc sau lirismul pragurilor, 1997). Implicat asiduu în proiecte pedagogice şi culturale locale şi judeţene (redactor la Mişcarea literară, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud etc.), accede treptat la statutul de voce critică de referinţă pentru cei din jur (vezi Pretexte. Antologie-dicţionar de
scriitori din Bistriţa-Năsăud sau Scriitori din Bistriţa-Năsăud. Dicţionar critic), dar cu deschidere spre literatura română în întregul ei (vezi volumele de critică literară Erezii lirice, Întâmplări literare, Butelia cu oxigen. Consemnări critice, Poeţi români de azi. Alte erezii…, Ephemeride etc. sau cele trei volume de Literatură tradiţională din Nord, rod al unei îndelungi, pasionate cercetări).
Cele mai cunoscute întreprinderi ale sale vor fi, însă, cele dedicate de unul singur (Liviu Rebreanu, hăituit) sau în calitate de colaborator exigent cu sine al lui Niculae Gheran, lui Liviu Rebreanu. Vezi, de pildă, Liviu Rebreanu prin el însuşi sau primul volum din ediţia Scrisori către Rebreanu, copleşitor prin cuprindere şi minuţie. Cea mai nouă carte: „Bulevardul” Niculae Gheran (ediție definitivă), Ed. Școala Ardeleană, 2020.
Om al echilibrului şi al măsurii, a fost o prezență luminoasă, alăturându-se cu generozitate și competență tuturor proiectelor Filialei clujene (a fost gazda exemplară a ultimelor două ediții ale Zilelor prozei, la Chiuza și Maieru). Prezent în volumul Istoriile literaturii române, dar și în Cartea cuvintelor- madlenă, avea încă în lucru proiecte personale impresionante. Ne va lipsi.
Irina PETRAȘ
Președinte Filiala Cluj a U.S.R.
*
Publicitate
Posted in: In Memoriam