Cărţi interzise. O listă din 1985.

Posted on iulie 15, 2011

18



       S-a mai scris despre „cărţile interzise” înainte de 1989. S-au publicat şi liste. S-au decelat „criterii”. (De exemplu, aici: http://www.romlit.ro/din_realizrile_regimului_comunist_-_cri_interzise .) Nu-mi propun să reiau tema în sine. Mai degrabă, pentru că se întîmplă să am la îndemînă un document care „vorbeşte” singur despre aceasta, intenţia mea e aceea de a face o „comunicare”, de a propune o „contributie documentară” celor eventual interesaţi profesional. Dar, după cum veţi constata şi dumneavoastră de îndată ce veţi parcurge acest document original al epocii, efectul este parcă de a amplifica „ceaţa” şi nicidecum de a limpezi „cerul”. 

      Cîteva observaţii preliminare, generale se impun, totuşi. Mai întîi, se dovedeşte că acţiunea de „retragere” (eufemismul pentru interzicere) a unor titluri se aplica  „întocmai” şi la „termen” pînă la nivelul ultimei biblioteci şcolare săteşti! Apoi, se deduce din această „circulară” că puterea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste era mai mare decît aceea a Ministerului Educaţiei şi Învăţămîntului. Acesta din urmă era obligat să mobilizeze, la solicitarea C.C.E.S., de la ministru şi pînă la ultimul bibliotecar-învăţător din mediul rural, toate eşaloanele administrative pentru a „purifica” bibliotecile. În fine (deocamdată), să reţinem că deşi subiectul îl constituie nişte instituţii publice (aici, biblioteci şcolare), toată acţiunea are caracter de „secret de serviciu”.

      Ar mai fi de folos pentru lectura documentului să ştim cîte ceva despre autori. Cel puţin despre patru dintre aceştia. Iată ce am găsit într-o rapidă căutare pe net: pentru Romulus Zaharia – http://www.crispedia.ro/Romulus_Zaharia ; pentru Dragomir Horomnea – http://www.crispedia.ro/Dragomir_Horomnea ; pentru Florian Tucă – http://www.ziare.com/pitesti/cultura/aglomeratie-de-generali-la-cic-1781012 ; pentru Teodor Ardelean – http://ro.wikipedia.org/wiki/Teodor_Ardelean . Pentru C.V.Tudor, nu e nevoie să căutăm acum. Voi spune doar că prezenţa lui pe această listă se datorează intervenţiei rabinului şef al României la acea dată, personal la Nicolae Ceauşescu, pentru a incrimina accentele antisemite conţinute în volumul „interzis”.

      Ce-ar mai fi minimal necesar să adaug? Poate, numai, că din cei cinci autori nominalizaţi în circulară, patru mai sunt în viaţă, trei au fost/sunt ofiţeri cu grade mari, atît în M.A.N. cît şi în M.I., înainte dar şi după 1989, doi au devenit senatori în Parlamentul României după 1989, unul e europarlamentar. Toţi au lucrat, la nivele felurite, într-un fel sau altul în domeniul „propagandei”, au fost nişte „culturnici” mai mari sau mai mici. Unul a colaborat direct cu „istoricul” Ilie Ceauşescu. Şi, în fine, tuturor celor cinci le-a mers bine şi foarte bine după 1989. Dar, desigur, nu din această cauză mă doare pe mine capul!

Publicitate
Posted in: Anamnesis