Colocviul şi premiile revistei „Mişcarea literară” – Bistriţa, 2015. Update. Premianţii

Posted on martie 26, 2015

3Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa
Filiala Cluj a U. S. R.
Revista Mişcarea literară
organizează,
vineri, 27 martie 2015, ora 13,
 
Colocviul
 
Scriitorul în lumea de azi
 
(Mai este scriitorul de azi o personalitate publică valorizată adecvat?
Evenimentele actualităţii se regăsesc în temele/subiectele literaturii actuale?
Care sunt scriitorii care se inspiră explicit din actualitate şi cu ce miză?
În calitate de scriitor sau de cititor, cum vă raportaţi la literatura inspirată de actualitate?)
Afis Colocviu ML 2015
 
Cu acelaşi prilej se vor decerna şi
Premiile revistei Mişarea literară
Prezentare de carte şi lectură publică
Moderator: Olimpiu Nuşfelean
 
Colocviul şi decernarea premiilor se vor desfăşura la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, sala de şedinţe.
Participă scriitori, ziarişti, oameni de cultură, iubitori de literatură.
*
lit2
        UPDATE. În sala Consiliului Județean (CJ) a început azi, la ora 13.00, sărbătoarea anuală a revistei „Mișcarea Literară”, având pe agendă colocviul „Scriitorul în lumea de azi” şi premiile revistei “Mişcarea Literară“. În faţa unui public format din scriitori, ziariști, oameni de cultură, iubitori de literature, directorul “Mişcării Literare” i-a salutat pe cei prezenţi, între care, în mod special pe oaspeţii, poetul sătmărean George Vulturescu şi criticul braşovean Cristian Vieru. În continuare, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, a spus că e o mare bucurie să fie prezent la întâlnirea cu oamenii care ţin aprinsă flacăra spiritului în zona noastră. Directorului Nuşfelean i-au fost adresate felicitări pentru revista apreciată la nivel naţional. Din partea instituţiilor de cultură a adresat felicitări directorului revistei, dr. Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură. În continuare, Olimpiu Nuşfelean a enunţat criteriile acordării premiilor pe care juriul format din membrii redacţiei le-au folosit pentru departajare. Premiul pentru poezie a revenit poetului George Vulturescu, premiul pentru eseu, lui Zorin Diaconescu, premiul pentru critică a fost acordat lui Cristian Vieru. Au rostit “laudatio” – pentru George Vulturescu, Ioan Pintea care a arătat că este un foarte important poet optzecist şi directorul revistei “Poesis”, semnificativă pentru poezia română de după 1989. Despre Zorin Diaconescu a vorbit criticul Andrei Moldovan: “Un scriitor de o mare luciditate, un prozator extreme de interesant”. “Laudatio” pentru Cristian Vieru a fost rostit de Olimpiu Nuşfelean care-l socoteşte un “…intelectual cu o cultură bine formată, cu un discurs critic pertinent, clarificator”. Premiul acordat de Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” a revenit profesoarei Virginia Nuşfelean, om de o rară delicateţe sufletească şi discreţie, care face excelente traduceri pentru revistă şi scrie texte deosebite despre scriitori francezi, după cum a spus scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene.
        A urmat dezbaterea “Scriitori în lumea de azi”, cu opinii diverse ale participanţilor, şi adesea atingând zone “animate”.
       (Conf.  Victor Ştir în cotidianul Mesagerul de Bistriţa-Năsăud: http://www.mesagerul.ro/2015/03/27/premiile-revistei-miscarea-literara)