Cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca prin ţară!

Posted on martie 23, 2011

11



M-am plimbat efectiv, fizic, cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca de cîteva ori: o dată, prin aprile 1990, prin Bucureşti. Şi de cîteva ori, în noiembrie, acelaşi an, la Paris. Acum, am făcut cîteva deplasări prin ţară, însoţit doar de vocile lor, înregistrate pe banda de magnetofon dar şi transcrise în cartea care a făcut posibile aceste drumuri. M-am simţit ca un dirijor care efectuează un turneu de concerte cu o orchestră invizibilă. Doar muzica ei o purtam cu mine peste tot. Da, dacă ar să fi aleg un acompaniament muzical pentru aceste întîlniri, totuşi şi sonore, m-aş opri la dublul Concert în La minor, pentru vioară, violoncel şi orchestră de Brahms. Dialogul dintre cele două instrumente soliste, între ele însele, dar şi cu orchestra exprimă muzical, cred, cel mai bine mişcarea ideilor în complementaritatea expresiei  celor doi. Aşadar, vă place Brahms? Atunci, daţi clic aici: http://www.youtube.com/watch?v=Imr09VJkSSY . Între timp, eu mai fac o plimbare, cu vocile celor doi Învăţători dragi mie, de data asta la Braşov, cu prilejul celui de-al optulea Tîrg Internaţional de Carte şi Muzică. Oraşul acesta care, cu spiritul lui revoluţionar, mi-a  prilejuit, în condiţii dramatice, întîlnirea cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

La Cluj…

  

Doamna Mariana Enache, amfitrioana evenimentului la Librăria Diverta, teologul Radu Preda, publicistul Victor Lungu, editorul Vasile G. Dâncu, istoricul Ovidiu Pecican.

      La Iaşi…

 

Cu Liviu Antonesei, faţă în faţă cu un auditoriu tînăr şi efervescent.

La Galaţi…         

 

 

 

 

 

 

 

Cu prof. Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii judeţene „V.A.Urechia”

şi scriitorul Teodor Parapiru, moderatorul „seratei”.

La Braşov…         

Cu Valentin Ajder, director Editura Eikon si  Prof. univ. dr. Andrei Bodiu, Universitatea Transilvania, Brasov..

La Bistriţa…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Cu Andrei Moldovan, Luigi Bambulea, Ioan Pintea şi Florin-Vasile Şomlea, Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

 

 

 

La Alba Iulia

 

 

 

 

Cu Valentin Ajder, Mihai Pascaru, Mircea Popa, Diana Câmpan şi Ion Buzaşi.

La Bookfest  2011- Bucureşti

Joi 26 mai

17.00-17.30 Editura Eikon (Cafeneaua Literară Lavazza, Pav. C5)

Lansare: Voci în vacarm, un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca de Vasile Gogea
Invitaţi: Ion Bogdan Lefter, Vasile Gogea
Moderator: Valentin Ajder